NOS NieuwsAangepast

Vluchtelingen hebben weer hoop

Gezinnen van kinderen die zijn afgewezen voor het kinderpardon, hebben weer hoop na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Diverse gezinnen hebben zich gemeld bij vluchtelingenorganisaties. "Iedereen wacht in spanning af", zegt adjunct-directeur Kuipers van VluchtelingenWerk Nederland.

De rechtbank in Den Haag bepaalde dat de overheid ten onrechte een verblijfsvergunning heeft geweigerd aan twee kinderen uit Kazachstan en hun moeder. De afgelopen vier jaar waren ze wel bekend bij de gemeente Rheden, waar ze woonden, maar meldden zich niet actief bij de rijksoverheid. Alleen kinderen die vóór hun achttiende ruim vijf jaar onafgebroken onder rijkstoezicht hebben gestaan, komen volgens de afspraken van de coalitie samen met de rest van hun gezin in aanmerking voor het kinderpardon.

Juichen

Er zijn in totaal zo'n 100 kinderen die zijn afgewezen voor het kinderpardon op basis van het onderscheid tussen rijks- en gemeentetoezicht. Volgens VluchtelingenWerk heeft de uitspraak niet automatisch gevolgen voor de hele groep. De rechter zal altijd naar het individuele geval kijken, aldus Kuipers.

VluchtelingenWerk Nederland vindt het nog te vroeg voor euforie. "Pas als meerdere rechtbanken volgen, gaat de vlag uit", zegt Kuipers. "Want dan zal staatssecretaris Teeven daar naar moeten luisteren.''

Noodvoorzieningen

VluchtelingenWerk vindt dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen. "Mensen leven al jarenlang in onzekerheid'', aldus Kuipers. "Ze zijn vaak al jaren in noodvoorzieningen ondergebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl