NOS SportAangepast

Wie moet Caldas opvolgen?

De ene vacature bij de hockeybond is ingevuld, nu de andere nog. Maandag verruilde Max Caldas zijn hockeyvrouwen voor de nationale mannenploeg. Maar wie moet de Nederlandse hockeyvrouwen nu naar Olympisch goud in Rio loodsen? Volgens oud-international en NOS-analyticus Jacques Brinkman is er een aantal opties.

Waar moet de nieuwe coach van de vrouwen aan voldoen? Volgens Brinkman moet hij of zij vooral om kunnen gaan met vedettes. "Deze speelsters hebben alles al gewonnen, dus je moet ze wel kunnen motiveren. Je moet een goede uitstraling hebben voor de groep, maar je ook dienstbaar op kunnen stellen: op het WK ging het bij de vrouwen vooral om de sterspeelsters: Paumen, Van As, De Goede. En niet over Caldas."

Boomgaardt

De meest voor de hand liggende kandidaat is Ageeth Boomgaardt, zegt Brinkman: "Zij was de assistent van Caldas bij de vrouwen. De hockeybond heeft vertrouwen in haar; ze gaat ook als bondscoach naar de Jeugd Olympische Spelen. Boomgaardt zou het ook samen met Alexander Cox kunnen gaan doen, ook een van de assistenten van Caldas tijdens het WK. Op deze manier kan de hockeybond het intern oplossen."

De selectieprocedure bij de vrouwen zal volgens Brinkman anders gaan dan bij de mannen. "Vedettes als Maartje Paumen, Naomi van As en Eva de Goede zullen wel om hun mening gevraagd worden. Dat is ook logisch, want zij raken hun zo geliefde coach kwijt. Bij de mannen is dat niet gebeurd. Ik verwacht dat de speelsters de lijn van Caldas voort willen zetten. Ageeth Boomgaardt kent die lijn, dus dat is voordelig. Maar ze moet nog wel wat groeien in haar uitstraling."

Annan

Een andere kandidaat is Alyson Annan. De Australische oud-international trainde eerder de vrouwen bij jong Oranje en Amsterdam. "Annan is een goede kandidaat, maar dan zou de bond wel erg veel overhoop halen", zegt Brinkman. Annan wordt komend seizoen hoofdcoach bij de mannen van Amsterdam. Maar Brinkman ziet een kleine opening. "Erik Gerritsen is de nieuwe algemeen directeur bij de hockeybond. Hij heeft in het bestuur gezeten bij Amsterdam en werd als speler twee keer kampioen met die club. Wie weet wat hij nog kan betekenen", aldus de oud-international.

Ehren

En er zijn nog meer opties, zegt Brinkman. "Raoul Ehren zou ook een goede kandidaat zijn. Hij is al jarenlang succesvol met de vrouwen van Den Bosch en was ook coach bij jong Oranje. Ook oud-international Janneke Schopman was een goede geweest, maar daar is de bond nu eigenlijk net te laat mee. Zij had eerder dit jaar gehoopt op een aanstelling bij jong Oranje, maar de bond heeft toen niet voor haar gekozen. Nu is ze naar Amerika vertrokken om daar de nationale ploeg te leiden."

Assistenten

Volgens Brinkman zal er de komende weken nogal wat kunnen verschuiven. "Caldas heeft bij de mannen natuurlijk ook assistenten nodig. Misschien wil hij Alexander Cox wel meenemen. Of Ageeth Boomgaardt. Kortom: de hockeybond heeft nog wel wat noten te kraken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl