NOS NieuwsAangepast

Welke opties heeft Israël?

Het Israëlische kabinet heeft twee keer vergaderd na de vondst van de drie vermoorde tieners, maar na afloop werd beide keren geen mededeling gedaan. Vijf vragen aan correspondent Monique van Hoogstraten.

Geen enkele mededeling. Wat betekent dat?

"Het is veelzeggend dat na afloop geen verklaring is afgelegd. Dat duidt op zijn minst op verdeeldheid in het kabinet, en mogelijk moet premier Netanyahu zelfs een kabinetscrisis bezweren. De haviken in het kabinet dringen aan op een keiharde reactie. Mogelijk dreigen zij met een vertrek als het antwoord hun niet hard genoeg is. Voor gematigden in het kabinet geldt wellicht het omgekeerde."

Welk gevaar bedreigt Israël nu?

"Een keihard antwoord van Israël brengt het gevaar met zich mee dat de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever in de armen van Hamas wordt gedreven. Hoewel Netanyahu de Palestijnse president Abbas steeds heeft weggezet als een marginale figuur met wie geen vrede te sluiten valt, zal hij Abbas nu niet van zich willen vervreemden."

"De spanning in Jeruzalem tussen de Joodse en Arabische bevolking na de vondst van het verbrande lijk van een Palestijnse jongen is ook een gevaarlijke ontwikkeling. Leger en politie hebben de wijken in de stad waar rellen aan de gang zijn hermetisch afgesloten. De pers kan er niet over berichten; wel zijn er geruchten over gewonden. De regering is er alles aan gelegen die spanning niet in de openbaarheid te brengen."

Hoe sterk is de gematigde stroming in Israël?

"De haviken zijn in de meerderheid, maar Netanyahu kan het zich niet veroorloven om niet naar de stem van de gematigden te luisteren. In deze omstandigheden zit de premier niet op een kabinetscrisis te wachten. Hij is gekozen als de man die het land veiligheid garandeert en wil tegelijkertijd de twee stromingen in zijn kabinet binnenboord houden."

Is er bewijs dat Hamas achter de ontvoering en dood van de tieners zit?

"Direct bewijs ontbreekt daarvoor, het blijft bij sterke aanwijzingen. Als het al zo is dat Hamas verantwoordelijk is voor de ontvoering en de dood van de drie jongens, dan is de opdracht hoogstwaarschijnlijk niet van de Hamas-top in de Gazastrook gekomen. Vermoedelijk heeft een lokale cel op de Westelijke Jordaanoever op eigen houtje gehandeld."

Hoe is de stemming onder de Israëlische bevolking?

"De verdeeldheid in het kabinet weerspiegelt het gevoel onder de Israëliërs. Algemeen is men het erover eens dat de moord op de jongens niet onbestraft mag blijven. Een meerderheid is vermoedelijk voorstander van hard ingrijpen, maar er wordt ook voor gepleit om dat met beheersing en verstand te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl