NOS NieuwsAangepast

Zestig ebolapatiënten S.Leone zoek

In Sierra Leone zijn zestig mensen van wie bekend is dat ze met het ebolavirus zijn besmet, spoorloos. Dat heeft Roeland Monasch, UNICEF-directeur in Sierra Leone, tegenover de NOS verklaard. Sierra Leone kampt samen met Guinee en Liberia met een ernstige uitbraak van het besmettelijke en levensgevaarlijke virus.

Sierra Leone heeft de ziekte duidelijk niet onder controle, aldus Monasch.

Spuitje

Een groot probleem is dat veel Sierra Leoners denken dat besmette patiënten in het ziekenhuis een spuitje krijgen, "omdat de overheid wil dat je dood gaat", vertelde Monasch.

Daarom worden geïnfecteerde patiënten door hun familieleden uit klinieken gehaald en verstopt in de dorpen. Zij vormen daar een besmettingsbron voor andere dorpelingen. Als de verborgen patiënten overlijden, lopen de aanwezigen op de begrafenis ook weer het risico besmet te raken.

Hierdoor kon het virus onlangs overslaan naar een tweede district in het West-Afrikaanse land.

Dichte scholen

In de getroffen gebieden is het stil op straat, merkte Monasch tijdens een inspectieronde. De markten zijn gesloten en de scholen blijven dicht.

Het is belangrijk om te weten wie er besmet zijn en hun allemaal te isoleren, zegt Monasch. Sierra Leone kent twee van dergelijke isolatiecentra.

Inmiddels zijn er ook mensen die het virus hebben overleefd en die teruggekeerd zijn in de samenleving. Maar voor de meeste patiënten eindigt de ziekte met de dood.

Liberia

Ook in Liberia worden patiënten uit klinieken weggehaald en thuis met traditionele medicijnen behandeld, zei president Johnson Sirleaf gisteren. Ze waarschuwde dat de verantwoordelijken in haar land worden vervolgd.

Guinee

In het zuidoosten van Guinee heeft het Rode Kruis vandaag de bestrijding van ebola gestaakt. Medewerkers van de hulporganisatie waren gisteren bedreigd door een groep mannen met messen in de plaats Gueckedou.

Er zijn vaker geweldsincidenten geweest tegen gezondheidswerkers. Een hulppost van Artsen zonder Grenzen in het nabijgelegen Macenta werd twee maanden geleden aangevallen door jongeren, nadat personeel ervan beschuldigd was de ziekte naar Guinee te hebben gebracht.

Overleg

Vandaag en morgen overleggen elf West-Afrikaanse landen over maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Het dodental van de huidige uitbraak is opgelopen naar 467, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl