NOS NieuwsAangepast

Rellen na dood Palestijnse tiener

In Oost-Jeruzalem en op de Tempelberg zijn ernstige rellen uitgebroken, nadat de politie in een naburig bos het lichaam had gevonden van een dode Palestijnse jongere. De jongen is vermoord, zijn lichaam is verbrand.

Premier Netanyahu heeft een snel onderzoek beloofd naar de dood van de jongen. "Israël is een rechtsstaat en iedereen is verplicht zich aan de wet te houden", citeert de krant Haaretz de premier. Minister Aharonovitsj van Binnenlandse Veiligheid riep de bevolking op zich te beheersen, terwijl burgemeester Bar van Jeruzalem de moord op de jongen in een verklaring krachtig veroordeelt.

Ooggetuigen hadden eerder bij de politie gemeld dat ze hadden gezien hoe een jongen in Jeruzalem bij zonsopgang onder dwang een auto in moest stappen. Het is onduidelijk of het om dezelfde persoon gaat.

Onderzocht wordt of de dood van de jongen verband houdt met de recente moord op drie Israëlische tieners. De drie werden maandag bij een Palestijns dorp op de Westelijke Jordaanoever gevonden en zijn gisteren begraven.

Spanning

De situatie in Israël is uiterst gespannen. Gisteravond gingen Israëliërs in Oost-Jeruzalem de straat op uit woede over de moord op de tieners. Zij gingen in winkels en een filiaal van McDonalds op zoek naar Palestijnen en riepen "Dood aan de Arabieren".

Bij die protesten zijn vijf Palestijnen gewond geraakt en pakte de politie vijftig mensen op.

Sinds vanmorgen zijn er harde confrontaties tussen Palestijnse betogers, de politie en het leger in verschillende wijken in Oost-Jeruzalem. Het gebied is hermetisch afgesloten, ook voor journalisten.

Correspondent Monique van Hoogstraten meldt dat er zeker tien gewonden zijn gevallen en dat er tientallen mensen zijn aangehouden.

Onenigheid

Inmiddels is nog niet duidelijk of het crisisberaad van het kabinet iets heeft opgeleverd. Premier Netanyahu vergadert al twee dagen met zijn regering over een reactie op de moord op de drie tieners.

In het kabinet is grote onenigheid tussen de radicale rechterflank en de overige ministers.

Israël houdt de Palestijnse Hamas verantwoordelijk voor de moord op de drie Israëlische jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl