NOS NieuwsAangepast

"Monty Python was feest om te zien"

"Eerst was ik even teleurgesteld omdat het bijna allemaal oude sketches waren. Maar het grootste deel stond als een huis."

Paul Steenhuis van NRC Handelsblad was gisteravond in Londen één van de 16.000 toeschouwers van het eerste reünie-optreden van Monty Python.

"Uiteindelijk was het een feest om te zien", zegt Steenhuis in het NOS Radio 1 Journaal.

Kunstheup

De nog levende leden van de legendarische groep, allen in de zeventig, treden deze maand tien keer op. Tussen 1969 en 1974 maakten ze 45 afleveringen van het absurdistische en spraakmakende Monty Python´s Flying Circus.

Het reünie-optreden is een gevarieerd schouwspel met onder meer dans en ballet, zegt Steenhuis. De sketchs met de dode papegaai en Always look on the bright side of life waren enkele klassiekers die niet ontbraken.

Ook de Funny Walk met John Cleese zat erbij, maar in een aangepaste vorm. "Cleese is 74 en heeft een kunstknie en een kunstheup en dus niet zo beweeglijk. Dat is opgelost met inzet van dansers en grafische kunstgrepen."

Grote schermen

Het publiek was volgens Steenhuis opmerkelijk jong. De meesten waren dertigers en veertigers, maar er zaten ook mensen bij van in de twintig. "Misschien kwam dat doordat de kaartverkoop uitsluitend via internet liep en daar zijn jongeren handiger in." De voorstellingen waren binnen de kortste keren uitverkocht.

Tijdens de show werden filmpjes vertoond op grote schermen, waarin ook Graham Chapman te zien was, het zesde lid van Monty Python, die in 1989 overleed.

Het laatste optreden is op 20 juli en wordt op televisie uitgezonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl