NOS NieuwsAangepast

Miljoenen voor vervuild liefdesnest

Het kunstwerk My Bed van de Britse kunstenares Tracey Emin heeft op een veiling bij Christie's in Londen veel meer opgebracht dan werd verwacht. Het veilinghuis schatte de opbrengst op uiterlijk anderhalf miljoen euro, maar het vervuilde en onopgemaakte bed bracht 3,1 miljoen euro op, een record voor een kunstwerk van Emin.

My bed uit 1998 is een van de bekendste werken van Tracey Emin (50), die bekend staat om haar turbulente levensstijl. Na een verbroken relatie was ze een week in bed gebleven. Dat bed, omringd door afval, een lege wodkafles, sigarettenpeuken en gebruikte condooms, verhief ze tot kunstwerk.

Charles Saatchi

Het werk leidde tot een discussie over de betekenis van kunst, toen het in 1999 werd genomineerd voor de Turner Prize en in Londen werd tentoongesteld. Een jaar later kocht verzamelaar Charles Saatchi het bed voor bijna 2 ton. Hij liet het vandaag veilen.

Het werk Studie voor het hoofd van Lucian Freud van de Ierse schilder Francis Bacon bracht vandaag 14,4 miljoen euro op. Dat was iets minder dan Christie's had geschat. Bacons schilderij uit 1967 naar een portret van zijn collega-kunstenaar Freud was ooit in bezit van de schrijver Roald Dahl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl