NOS NieuwsAangepast

Fraude 1e-jaars psychologie UvA

Eerstejaarsstudenten psychologie van de Universiteit van Amsterdam hebben massaal gefraudeerd bij het maken van digitale toetsen. De examencommissie van de faculteit heeft de resultaten daarom ongeldig verklaard, schrijft het universiteitsblad Folia op zijn website.

De fraude vond plaats bij de toetsing voor het vak Testtheorie en Praktijk. Het eindcijfer voor dit vak wordt bepaald door de resultaten van vier digitale toetsen, die vanuit huis konden worden gemaakt, en de beoordeling van een schriftelijke eindopdracht.

Om fraude te voorkomen had faculteit van elke toets meerdere versies gemaakt, die meer dan eens werden gebruikt.

Snel klaar

Toen studenten vorige week bij het afnemen van toetsen wel heel snel klaar waren, kreeg de examencommissie argwaan. Daar kwam nog bij dat de resultaten veel beter waren dan die van vorig jaar.

Al snel werd duidelijk dat heel veel antwoorden terug te vinden waren op de pagina van de Facebookgroep van de eerstejaarsstudenten. Alle berichten op die pagina zijn door de commissie gekopieerd, zodat duidelijk is wie antwoorden heeft aangeboden en wie om antwoorden heeft gevraagd.

Omdat de pagina door vrijwel alle eerstejaarsstudenten kan worden bezocht, is niet vast te stellen wie ervan hebben geprofiteerd. Daarom zijn bij de eerstejaars alle toetsen voor dit vak ongeldig verklaard.

Stakkerig

De onderwijsdirecteur Psychologie omschrijft het gedrag van de studenten in Folia als "stakkerig". "Dat er wel eens iets werd uitgewisseld, dat wisten we. Maar als zó veel studenten klakkeloos alle antwoorden overnemen, dan kun je dan niet voorbij laten gaan."

De studenten mogen de toetsen opnieuw maken. De commissie beraadt zich nog op bestraffing van individuele studenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl