NOS NieuwsAangepast

Berlijn: EU-landen, neem Syriërs op

Duitsland roept andere EU-landen op om meer vluchtelingen uit Syrië op te nemen. "De wereldgemeenschap mag de Syriërs niet in de steek laten", staat in een brief van de ministers Steinmeier (Buitenlandse Zaken) en De Maizière (Binnenlandse Zaken) aan hun ambtgenoten.

Het Duitse persbureau DPA, dat de brief in handen heeft, meldt dat de beide ministers van Europa een "sterker signaal van solidariteit" vragen.

Steinmeier en De Maizière wijzen erop dat Duitsland zich bereid heeft verklaard 25.000 Syriërs op te nemen. Andere EU-landen tezamen hebben gezegd 8000 vluchtelingen uit Syrië te willen opnemen.

Kwetsbaar

Als deelnemer aan een hervestigingsprogramma van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft Nederland 250 Syriërs opgenomen. Het gaat daarbij om de kwetsbaarste vluchtelingen.

Daarnaast zitten er nog veel meer Syriërs in de reguliere asielprocedure. Het overgrote deel daarvan krijgt een verblijfsvergunning.

Vorig jaar deden 2673 Syriërs een asielaanvraag in Nederland, fors meer dan het jaar ervoor (450). Voor dit jaar worden het er vrijwel zeker nog meer: in de eerste vier maanden van dit jaar vroegen al 2085 Syriërs asiel aan in Nederland.

De VN schat dat meer dan 12 miljoen Syriërs gevlucht zijn voor de burgeroorlog in hun land. In Libanon alleen al, een buurland van Syrië, zijn meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl