NOS SportAangepast

Booij: Caldas gaat het goed doen

Max Caldas gaat de hockeymannen naar een hoger niveau leiden. De Argentijnse coach, die de afgelopen vier jaar aan het roer stond bij de hockeyvrouwen, zal het ongetwijfeld goed gaan doen, verwacht oud-hockeyster Minke Booij. "De beslissing van Caldas getuigt van veel lef. Ik vind het heel gaaf dat hij dit durft. Hij heeft het vertrouwen van de bond."

De wisseling van de wacht is snel gegaan. Donderdag besloot de hockeybond om niet verder te gaan met Paul van Ass, vijf dagen later is Caldas gepresenteerd als nieuwe bondscoach. De presentatie was van te voren al aangekondigd. Dat Caldas het werd, was voor Booij daarom ook geen verrassing. "De geruchten gingen al. De lijntjes moesten wel kort zijn, omdat de keuze snel was gemaakt."

Laatste succes in 2000

De hockeymannen werden vorige maand bij de WK hockey tweede achter Australië. Op de Olympische Spelen in Londen werd er ook al naast het goud gegrepen. In de finale was Duitsland te sterk. Het laatste succes dateert alweer van 2000, toen in Sydney olympisch goud werd gewonnen. Er is werk aan de winkel voor Caldas.

"Caldas heeft bij de vrouwen ontzettend goed gepresteerd. Olympisch goud, wereldkampioen, dat is niet niks. Hij heeft daarom het vertrouwen. De hockeybond kent hem, maar er zijn natuurlijk verschillen", benadrukt Booij.

"De vrouwen zijn erg succesvol. Als hij daar was gebleven, moest er niks worden veranderd; hij had daar alles op de rails. Bij de mannen moet echt een stap worden gezet. Zij zijn twee keer tweede geworden, maar hoe word je de allerbeste?"

Verkeerd moment?

Is het een verkeerd moment om twee jaar voor de Spelen te vertrekken bij de dames? Booij vindt van niet. "De cyclus loopt nu eenmaal zo. Er komt altijd wel een WK of een Olympische Spelen aan. Een jaar van tevoren was wel vervelend geweest, maar nu is er nog wel een oplossing te vinden."

Het vertrek van Caldas is daarom niet minder vervelend. "Caldas had echt een match met de vrouwen. De meiden zullen ook zeker balen. In eerste instantie zullen speelsters boos of verdrietig zijn, maar ze gunnen het hem ongetwijfeld", zegt Booij.

Nieuwe coach

De Oranjemannen hebben nu wel een nieuwe coach, nu is het aan de bond om iemand te zoeken voor de vrouwen. "Ik denk dat het niet zo'n probleem is. Het loopt al bij de vrouwen. Zij hebben alles gewonnen, de meiden zijn erg goed. Ze waren indrukkend op de WK in Den Haag. Zij gaan voor niets minder dan goud naar Rio."

Wie de nieuwe coach moet worden, weet Booij niet. Ze maakt zich geen zorgen over de toekomst, al moet er wel iemand voor de groep komen te staan die op de juiste manier met de vrouwen om weet te gaan. "Het moet echt iemand worden die bij de meiden past. Iemand met ambitie en een hart voor de sport."

"De nieuwe coach zal wel de lijn van Caldas moeten volgen, die heeft namelijk echt een niveau neergezet. Hij moet stevig in zijn schoenen staan en kritisch durven zijn. En er moet iemand staan die vertrouwen uitstraalt. Het lijkt me dan ook logisch als de bond met de belangrijkste speelsters om tafel gaat om een keuze te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl