NOS NieuwsAangepast

Schippers naar Kamer om NZa

Minister Schippers moet vandaag in de Tweede Kamer verantwoording afleggen over een grote fraudezaak in het St. Antonius Ziekenhuis. Zij moet verklaren waarom de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die onder haar verantwoordelijkheid valt, justitie buiten een onderzoek naar deze zaak heeft gehouden.

Wat is er aan de hand?

Het St. Antonius Ziekenhuis, met vestigingen in Utrecht en Nieuwegein, sjoemelde met declaraties. Zo gaf het voor patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis lagen, soms een hele dag verpleging op. Ook bracht het ziekenhuis een spiraaltje in rekening bij patiënten die dat al hadden betaald bij de apotheek.

De NZa stelde vorig jaar een onderzoek in. In totaal bleek tussen 2008 en 2012 voor een bedrag van 24,6 miljoen euro niet goed te zijn gedeclareerd. Het ging om jaarlijks 1 procent van de omzet.

De toezichthouder legde in februari een boete op van 2,5 miljoen euro.

Waarom is het OM niet ingeschakeld?

Doordat de NZa de zaak zelf heeft afgehandeld, kan het Openbaar Ministerie er niets meer aan doen. Het ziekenhuis kan maar één keer voor dezelfde zaak worden bestraft.

De oppositie in de Tweede Kamer wil weten waarom hiervoor is gekozen. PVV-Kamerlid Klever vindt dat het erop lijkt "dat de NZa hier zaken verdoezelt".

De minister zegt dat de NZa heeft gekeken of er sprake was van strafbare feiten en dat leek niet het geval te zijn. Er waren weliswaar fouten gemaakt, maar er was geen sprake van opzet. Daarom besloot de zorgwaakhond de zaak zelf af te handelen.

Kan de NZa haar taak wel aan?

Officieel gaat het debat van vanmiddag alleen over de declaratiezaak bij het St. Antonius Ziekenhuis, maar er zullen ook andere kwesties bij de NZa aan de orde komen.

De organisatie ligt de laatste tijd onder vuur. Twee weken geleden stapten twee bestuursvoorzitters van de toezichthouder op omdat zij slordig gedeclareerd hadden. Zij zouden voor zichzelf andere maatstaven hebben gehanteerd dan voor de instellingen die zij controleren.

Deze zaak kwam aan het rollen door klokkenluider Arthur Gotlieb. Hij bracht een 600 pagina's tellend dossier over misstanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit naar buiten. Hij stelde daarin onder meer dat patiëntgegevens en vertrouwelijke documenten jarenlang voor het hele personeel toegankelijk waren.

Gotlieb was beleidsmedewerker bij de toezichthouder. In januari, twee weken na de inlevering van zijn dossier, pleegde hij zelfmoord.

Het debat begint om 16.15 uur en is te volgen op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl