NOS NieuwsAangepast

Israël broedt op vergeldingsactie

Binnen de Israëlische regering gaan stemmen op om een nieuwe nederzetting te stichten, genoemd naar de drie Israëlische jongeren die gisteren dood werden gevonden.

Premier Netanyahu en minister Yaalon van Defensie pleitten ook voor een forse uitbreiding van bestaande nederzettingen, bericht de Israëlische krant Haaretz.

Gisteravond laat kwam het Israëlische veiligheidskabinet bijeen, nadat eerder op de dag de lichamen van de drie waren gevonden. Na het overleg bleek dat er nog geen overeenstemming is over een Israëlisch antwoord. Vanavond komt het kabinet opnieuw bijeen.

Toezeggingen

Netanyahu en Yaalon zouden hebben voorgesteld om toestemming te geven voor de bouw van duizenden extra woningen in de bezette gebieden. Als het plan doorgaat, zou dat in strijd zijn met toezeggingen die Israël heeft gedaan aan de Verenigde Staten.

Minister Livni van Justitie keerde zich volgens Haaretz tegen de voorstellen. Volgens haar zou uitbreiding van nederzettingen betekenen dat Israël internationale steun verliest. Verder waarschuwde ze voor verdeeldheid binnen Israël, en wees ze erop dat Israëliërs nu eensgezind zijn over de kwestie.

Hamas

Minister Bennett van Economische Zaken was het eens met Livni, maar vooral omdat hij de voorstellen van Netanyahu en Yaalon niet ver genoeg vindt gaan. Bennett wil dat Israël een grote militaire operatie begint tegen Hamas, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering en dood van de jongeren.

Yaalon waarschuwde op zijn beurt tegen Bennetts plannen. Die zouden leiden tot een gevaarlijke escalatie, met als risico dat Israël zijn grip op de situatie verliest.

Luchtaanvallen

Afgelopen nacht voerde Israël tientallen luchtaanvallen uit in de Gazastrook, gericht tegen Hamas. Die waren een antwoord op Palestijnse raketaanvallen van de afgelopen dagen, stelde het leger.

Op de Westelijke Jordaanoever is Israël nog bezig met een grote legeractie om de daders te vinden. Eerder had Israël twee Hamas-leden genoemd als verantwoordelijken, maar zij zijn nog niet gevonden.

Bij de Israëlische operatie kwam in Jenin op de Westoever een Palestijn om het leven door Israëlische kogels. De man zou een explosief hebben gegooid naar militairen.

"Poorten van de hel"

Een woordvoerder van Hamas waarschuwt dat Israël "de poorten van de hel" opent als besloten wordt tot een grote militaire operatie. Hamas ontkent achter de ontvoering en moord op de Israëliërs te zitten.

De drie Israëlische jongeren, van 16, 16 en 19 jaar, verdwenen op 12 juni tussen Hebron en Jeruzalem toen ze aan het liften waren. Hun lichamen werden gisteren gevonden in Halhul. Ze zouden al kort na hun ontvoering zijn gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl