Meer geld voor langebaanschaatsen

De langebaanschaatsers krijgen in de komende olympische cyclus tot Pyeongchang 2018 het meeste geld van NOC*NSF. Dat blijkt uit de verdeling van de topsportgelden voor de wintersportbonden die de sportkoepel dinsdag naar buiten bracht.

Shorttrack kan op een iets hogere bijdrage rekenen, maar het bobslee valt helemaal buiten de boot en voor de skiprogramma's loopt de financiële ondersteuning eveneens terug.

Langebaanschaatsen krijgt de hoogste prioriteit, omdat in die sport volgens NOC*NSF enorme prestaties zijn geleverd en schaatsen daarmee de belangrijkste wintersport blijft. Schaatsen kreeg in 2013 ruim 500.000 euro en zal in de tweede helft van 2014 en in 2015 in totaal iets meer dan een miljoen euro ontvangen.

"Diepere samenwerking"

"Direct na Sotsji zeiden we al dat er als gevolg van het enorme succes op ons gejaagd gaat worden. Dat vraagt om meer armslag en nog diepere samenwerking met de KNSB en de merkenteams", aldus technisch directeur Maurits Hendriks.

Hendriks erkent dat de beslissing hard aan zal komen bij de bobsleeërs. "Het zijn altijd moeilijke beslissingen. Maar wij hebben ons al veel eerder uitgesproken alleen te gaan voor het allerbeste. Iedereen weet dat we terug moeten in geld, dat leidt tot scherpere keuzes. Daar zijn, evenals al bij de zomersporten eerder is gedaan, deze keuzes op gebaseerd."

De toekenning geldt vooralsnog voor het komende half jaar, maar is in principe bedoeld voor de periode 2015 - 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl