NOS NieuwsAangepast

NN noemt "megastrop" voorbarig

Verzekeraar Nationale Nederlanden vindt het voorbarig om te stellen dat het bedrijf honderden miljoenen euro's meer moet uitkeren ter compensatie van woekerpolissen. RTL Nieuws meldde eerder dat een megastrop dreigt voor Nationale Nederlanden, van misschien wel 750 miljoen tot 1 miljard euro.

Dat zou blijken uit een geheim rapport dat gemaakt is op aanvraag van de geschillencommissie Kifid. In dat rapport adviseert een deskundige aan de geschillencommissie over een conflict over een overlijdensrisicoverzekering.

De deskundige heeft een alternatieve manier gebruikt om de hoogte van de compensatie voor de gedupeerde klant te berekenen. Die compensatie is zo'n 1500 euro hoger dan de Nationale Nederlanden zelf heeft bepaald. NN zelf kwam uit op 5500 euro.

Compensatie

Volgens Bert Jan Tiesinga van Wakkerpolis, die de gedupeerde klant bijstaat, zal een uitspraak in deze zaak als voorbeeld dienen voor de zaken van veel andere gedupeerden.

Of de hogere compensatie daadwerkelijk betaald moet worden staat nog niet vast. Een woordvoerder van Kifid zegt dat het geheime rapport slechts een tussenstap is om tot een uitspraak te komen. Beide partijen hebben tot augustus om te reageren op het rapport. Pas daarna doet Kifid uitspraak.

Grote verschillen

Nationale Nederlanden zegt "geen betrouwbare schatting te kunnen maken van wat het eventueel zou gaan kosten". Een woordvoerder wijst erop dat de deskundige in hetzelfde rapport ook schrijft dat Nationale Nederlanden op een zorgvuldige manier een compensatie heeft berekend.

Ook stelt ze dat de financiële gevolgen nog onduidelijk blijven als Kifid besluit dat de verzekeraar een hogere compensatie moet uitkeren. Volgens de Verzekeraar is namelijk nog maar de vraag in hoeverre dit ene geval representatief is. Daarvoor zijn er te grote verschillen tussen polissen.

De woordvoerder van Kifid zegt dat een uitspraak inderdaad dient als jurisprudentie, maar dat hij niet weet voor hoeveel gedupeerde klanten deze geldt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl