Plasterk: AIVD doet wat nodig is
"Netto kan de AIVD eerder meer werk doen, dan minder." Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Plasterk in het Radio 1 Journaal. Het kabinet draait de bezuiniging op de AIVD namelijk voor een deel terug. De veiligheidsdienst wordt nog maar 9 miljoen euro gekort, in plaats van de voorgenomen 34 miljoen.
Waarom wordt niet hele bezuiniging van 34 miljoen euro teruggedraaid?
"We hebben twee jaar geleden bij de vorming van het kabinet besloten om op veel plekken te bezuinigen, ook bij de AIVD. Een deel daarvan is inmiddels ingevuld doordat we efficiënter zijn gaan werken. We zijn ook aan het kijken naar een verhuizing, waardoor de huisvesting goedkoper wordt. De AIVD komt dan op een plek met de MIVD, de militaire inlichtingendienst."
"Als we meer zouden moeten bezuinigen, gaan we echt snijden in de onderzoekstaken. Met die nieuwe dreigingen; de jihadisten en de onrust aan de grenzen van Europa, denk aan Oekraïne, moeten we juist extra op onderzoek kunnen inzetten."
Maar die bezuiniging van 9 miljoen, is dat dan wel verstandig?
"Dat kunnen we juist invullen met die efficiency-verbeteringen. Die raken dus niet aan de uitvoerende taken van de dienst. En die verhuizing levert ook miljoenen per jaar op. Dus netto kunnen we zelfs eerder meer werk doen, dan minder."
Bent u geschrokken van de bevindingen van de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding die vandaag een rapport presenteerden over Nederlandse jihadisten ?
"Nee, ik zie wekelijks de berichten van de AIVD, dus ik zie al anderhalf jaar dat het die kant op gaat. Ik heb dit rapport tot stand zien komen en ben dus niet geschrokken. Maar de stijging van het aantal Nederlandse jihadisten baart wel zorgen. Dit jaar en in 2013 is het zorgwekkend omhooggegaan."
"Je ziet dat uit alle landen in Noordwest-Europa mensen die kant op gaan en voor een deel ook weer terugkomen. Dan zijn ze getraumatiseerd en hebben ze meer ervaring met geweldpleging. We hebben die aanslag in Brussel gezien. Er zijn Nederlanders omgekomen bij zelfmoordaanslagen daar. De dreiging voor Nederland is dus substantieel. We moeten dat goed in de gaten houden."
Maar als u het allemaal al anderhalf jaar ziet aankomen, waarom dan überhaupt die bezuinigingen?
"Nou, die zijn natuurlijk van meer dan anderhalf jaar geleden. Maar op elk moment moet je kunnen zeggen: wij doen wat nodig is om de veiligheid op een verantwoorde manier te garanderen."
Er is nu dus geen capaciteitsprobleem bij de AIVD?
"Nee, op dit moment kunnen we doen wat we moeten doen. Dat hebben we ook mogelijk gemaakt door intern te schuiven met mensen. Maar als ik dan naar de toekomst kijk, naar volgend jaar, dan moeten we nu wel wat extra gaan doen, voor de veiligheid van het land."