NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Revu fout met foto's Amalia

Nieuwe Revu had geen foto's mogen publiceren van prinses Amalia op het hockeyveld. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

De Rijksvoorlichtingsdienst was naar de rechter gestapt, wegens schending van de persoonlijke levenssfeer van Amalia. De foto's stonden vorig jaar april in het weekblad.

Volgens de rechtbank heeft ook Amalia recht op privacy en weegt de persoonlijke levenssfeer zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting.

Nieuwe Revu moet Amalia een schadevergoeding betalen van 1000 euro. Dat komt overeen met de eis. Ook moet het weekblad binnen 48 uur de foto's van zijn website verwijderen. Elke dag dat ze er nog op staan, kost Nieuwe Revu 2500 euro.

Het Nederlandse koningshuis kent sinds 2005 een zogenoemde 'Mediacode' die de privacy van de leden moet beschermen, maar ook voorziet in momenten waarop ze wèl door de pers mogen worden gefotografeerd. Binnenkort is er weer zo'n moment, op het vakantieadres van het gezin van koning Willem-Alexander. Hierover gaat het NOS-weblog De beschermde jeugd van Amalia van Piet van Asseldonk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl