NOS NieuwsAangepast

Lagere telefoonkosten buitenland

Door NOS-techredacteur Rachid Finge

Vanaf morgen gaat de maximumprijs voor bellen en internetten vanuit andere EU-landen omlaag. Dat komt door nieuwe regels van de EU.

Vooral de maximumprijs van internetten wordt stevig verlaagd: die daalt naar 24 cent per MB. Dat is nu nog 54 cent. Een sms'je vanuit een ander EU-land naar Nederland kost straks maximaal 7 cent, bellen 23 cent per minuut en gebeld worden 6 cent per minuut.

Toch zal de maatregel maar voor weinig Nederlanders effect hebben.

Buitenlandbundels

Alle telecomaanbieders in Nederland hebben speciale buitenlandbundels: een combinatie van bellen, sms'en en internetten voor een vast bedrag per dag of per week dat je in een ander EU-land bent. Je krijgt een waarschuwing als je de bundel dreigt te overschrijden.

De opzet van de bundels verschilt nogal per aanbieder, waardoor ze lastig te vergelijken zijn, maar in sommige gevallen ben je met een buitenlandbundel tot vijf keer goedkoper uit dan met de nieuwe maximumtarieven van de EU.

Niet gastvrij

De reden dat je in het buitenland meer geld kwijt bent aan bellen en internetten met je mobiel, is dat je te gast bent op een netwerk van een andere telecomaanbieder. Dat principe heet roaming. Zo gastvrij zijn telecomaanbieders alleen niet: ze rekenen elkaar extra kosten als klanten van anderen op hun netwerk zitten. De consument draait uiteindelijk voor die extra kosten op.

Roaming geldt in telecomland als een melkkoe, ook nu de EU maximumprijzen heeft ingevoerd en die steeds verder verlaagt. De directeur van T-Mobile in de Verenigde Staten heeft gezegd dat telecombedrijven marges tot 90% hebben op roaming.

Roamingkosten afschaffen

De kosten voor roaming beperken innovatie en internationale concurrentie, vindt Eurocommissaris Kroes. Het Europarlement is het daarmee eens en heeft ingestemd met een plan om roamingkosten compleet af te schaffen. Dat zou betekenen dat je in de hele EU kunt bellen, sms'en en internetten voor hetzelfde bedrag als in Nederland.

Zo ver is het nog niet: de Europese Raad moet het plan ook nog goedkeuren en praat daar naar verwachting dit jaar over. Als ook de Europese Raad instemt, is het in december 2015 gedaan met roaming. Tot die tijd is zo'n buitenlandbundel best verstandig als je binnen de EU op vakantie gaat.

Buiten de EU blijft roaming een dure aangelegenheid. Mobiel internetten in de Verenigde Staten kost al gauw 5 euro per MB en in Thailand zelfs het dubbele.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl