NOS NieuwsAangepast

Obama wil stop kindvluchtelingen

President Obama vraagt het Congres vandaag om 2 miljard dollar om de bewaking van de zuidgrens van de Verenigde Staten te versterken. Dit noodfonds is zijn antwoord op een stroom van vluchtende kinderen uit Midden-Amerika die in de afgelopen maanden steeds groter is geworden.

Dit jaar heeft de grenspolitie al 52.000 kinderen opgepakt, die zonder ouders of begeleiding de zwaar bewaakte grens met Mexico overstaken. Obama ligt van alle kanten politiek onder vuur. Hij zou te weinig doen om de stroom in te dammen.

Naast een betere grensbewaking wil de president ook snellere uitzettingsprocedures. Obama stuurt daarom extra rechters naar Texas, waar de meeste kinderen worden opgepakt.

Te laat

De verwachting is dat het Congres zijn vraag om extra geld met de nodige scepsis zal ontvangen, omdat veel parlementariërs vinden dat Obama te laat en te slap reageert op de vluchtelingencrisis.

De stroom van kinderen zonder ouders kwam afgelopen voorjaar op gang. De schatting is dat er dit jaar wel eens 90.000 kinderen kunnen komen. Vorig jaar maakten 24.000 kinderen de oversteek. Volgend jaar zou het aantal wel eens kunnen oplopen tot 130.000, denkt Wendy Young van KIND, Kids in Need of Defense, een stichting die pro-deoadvocaten regelt voor kinderen die uitgezet dreigen te worden. "We hebben ons laten verrassen door deze crisis. Nu stort het hele opvangsysteem in. Dat was maar berekend op 6- tot 8000 kinderen per jaar."

Bendegeweld is volgens Young de belangrijkste reden dat kinderen de benen nemen uit Guatemala, El Salvador en Honduras. "Deze landen hebben het geweld van drugsbendes en kartels steeds minder onder controle. In toenemende maten hebben ze het ook gemunt op kinderen."

Omslag

Onderweg staan de kinderen bloot aan vele gevaren. De meesten maken de reis onder begeleiding van mensensmokkelaars, die niet zelden slaags met elkaar raken. Ook verdwalen er geregeld jongeren, wat dodelijk kan zijn in de woestijn.

Young verzet zich tegen de suggestie dat de kinderen naar de Verenigde Staten komen omdat Obama van plan is de regels voor jonge illegalen te versoepelen. Zij gelooft niet dat daar een aanzuigende werking vanuit gaat, zoals de Republikeinen beweren. "De kinderen zijn geen vrijwillige migranten, maar vluchtelingen die vanwege het geweld zijn gedwongen hun land te verlaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl