NOS NieuwsAangepast

Wientjes juist trots op poldermodel

Door politiek verslaggever Nynke de Zoeten

"Dit is onze stagiaire Hans de Boer; Hans let goed op, hou je mond en luister". Zo opende Bernard Wientjes afgelopen donderdag zijn laatste VNO-NCW-vergadering. Een fragment hiervan is vanavond te zien in een portret dat Nieuwsuur maakte van de scheidend voorzitter.

Wellicht vond Wientjes gisteren dat zijn opvolger zijn grap wat serieuzer had moeten nemen. De Boer haalde in verschillende kranten zo hard uit naar 'de polder' en het sociaal akkoord, dat premier Mark Rutte het nodig vond hem even te bellen. Meer aandacht voor de boodschapper dan de boodschap, dat is iets wat werkgeversorganisatie VNO-NCW verafschuwt.

Poldermodel het beste

Wientjes prijst juist het poldermodel en het sociaal akkoord. "Dit kabinet is een echt polderkabinet", zegt hij. Wientjes reageert niet direct op De Boer, omdat het interview vrijdag al is opgenomen, maar Wientjes is ervan overtuigd dat het overlegmodel bewezen ook in Europa nog steeds het beste is. Het is volgens Wientjes de kracht van Nederland. "Ik ben er trots op."

Wientjes reageert ook op de twijfels aan zijn integriteit, na berichtgeving hierover in het Financieel Dagblad. "Het feit dat mijn integriteit ter discussie is gesteld, men kan mij niet dieper treffen", zegt Wientjes over de berichten dat zijn oude badkuipenbedrijf Ucosan zich in zijn tijd schuldig heeft gemaakt aan kartelvorming. "Je kunt als voorzitter van VNO niet anders dan integer zijn, anders verlies je je positie."

Schuldig

Uit een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie blijkt dat de Europese Commissie Ucosan schuldig acht aan het maken van verboden prijsafspraken. Wientjes zegt dat hij nooit mee heeft gedaan aan welke vorm van kartelvorming dan ook. Ook niemand in zijn bedrijf in zijn opdracht.

"Maar je kan nooit honderd procent zeker weten dat niemand dat gedaan heeft." Of hij zich dan wel verantwoordelijk voelt? "Laten we nou wachten met de als-vragen."

Vaak gelijk

In Nieuwsuur komen vanavond ook premier Mark Rutte en Ton Heerts en Agnes Jongerius aan het woord over Wientjes. "Een man die altijd gelijk wil krijgen". "Hij kan wat drammerig zijn. Maar hij krijgt ook vaak gelijk."

Jongerius: "Het is niet onterecht dat de Volkskrant hem al jaren als meest invloedrijke Nederlander typeert. Ik denk dat dat klopt. Ik ben er niet blij mee, maar ik denk dat het klopt."

Nieuwsuur, vanavond om 21.00 uur op Ned 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl