NOS NieuwsAangepast

Meer Morgensterren dan ooit

Het verbod om op Veteranendag in Den Haag de Papoea-vlag mee te voeren, heeft averechts gewerkt. De Morgenster, zoals de vlag heet, was meer aanwezig dan in voorgaande jaren, weliswaar niet in het defilé, maar wel eromheen.

Dat de organisatie van de vlag wilde weren, was voor sommige veteranen aanleiding om de Morgenster juist wel te tonen. "De vlag is een symbool van de Nederlandse belofte aan de Papoea's dat ze een stuk van Nieuw-Guinea zouden krijgen", zegt een oud-strijder.

Niet erg

Het was de eerste keer dat de Morgenster niet in het defilé mocht worden meegevoerd. Vorige jaren was de vlag wel zichtbaar, maar daar kwam steeds meer discussie over, zegt woordvoerder Koos Sol.

"De deelnemers hebben zich aan de regels gehouden. Dat de vlag om het defilé heen wel werd getoond, vinden we helemaal niet erg."

Onrecht

Nederlandse militairen waren van 1949 tot 1962 in westelijk Nieuw-Guinea om te strijden voor een onafhankelijke staat.

Het westelijk deel van het eiland hoorde vroeger bij Nederland. De Nederlandse militairen moesten Indonesië, dat het gebied wilde inlijven, buiten de deur houden. "Maar het liep allemaal anders", zegt de veteraan. "Er kwam een politieke ruil. De Russen moesten Indonesië uit en wij moesten Nieuw-Guinea verlaten."

Nederlands Nieuw-Guinea werd in 1963 overgedragen aan Indonesië. Sinds 1970 is het gebied een provincie onder de naam Irian Jaya. "Onder de strijders die in Nieuw-Guinea zijn geweest, heerst een gevoel van onrecht dat de Papoea's is aangedaan."

Eigen ogen

"De vlag hoort erbij, daar hebben de veteranen voor gevochten", zegt een jonge demonstrant. Hij heeft "met eigen ogen gezien" hoe de Papoea's worden overheerst door Indonesiërs. "Dat Nederland voor Indonesië in een hoekje kruipt, dat hoort niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl