Politie zoekt tien jihad-ronselaars

In een groot strafrechtelijk onderzoek naar het ronselen van jihadstrijders in Den Haag is de politie zeker tien verdachten op het spoor. Afgelopen week is in het onderzoek al een belangrijke verdachte opgepakt. Dat bevestigen bronnen tegenover de NOS.

Volgens de politie is het lastig om het netwerk op te rollen, omdat het moeilijk is om bewijs te vinden. Bovendien weten de betrokkenen dat ze worden gevolgd.

Uit Den Haag

Opmerkelijk veel jongeren die naar Syrië gaan, komen uit Den Haag. In de Haagse As-Soennah moskee zou de kiem zijn gelegd voor het toenemend aantal Syriëgangers. In het verleden preekte daar de orthodoxe imam Fawaz Jneid, die orthodoxe moslimjongeren in de stad erg aansprak.

De veiligheidsdienst AIVD hield de moskee daarom in de gaten. Onder druk van kritiek ontsloeg het moskee-bestuur de imam in 2012. Sindsdien probeert het bestuur van het negatieve imago af te komen. Zo riep vorig jaar een andere imam van de moskee juist op om niet naar Syrië te gaan.

Makkelijk te komen

Volgens Omar Ramadan van Radar Advies wordt de rol van de moskee overschat. Zijn bedrijf traint leraren, wijkagenten, en jongerenwerkers om 'foreign fighters' te herkennen. Ook wisselt hij kennis uit met 23 andere Europese steden die "haarden van jihadisten" binnen hun gemeente hebben. Volgens Ramadan heeft de moskee daar meestal niks mee te maken: "Jongeren werven vooral elkaar", zegt hij.

Volgens Ramadan is het vooral toeval in welke stad een groep jihadisten zich manifesteert. In Den Haag is de concentratie orthodoxe moslims groter, dus de groep die zich aangetrokken voelt tot de gewapende jihad is automatisch groter dan daar waar geen moslims wonen.

De groepjes zijn ook te vinden in Arnhem en het Belgische Vilvoorde. "Er hoeven maar een paar mensen rond te lopen die anderen inspireren en dan ontstaat zo'n groep." Het heeft volgens Ramadan ook niet te maken met opleiding of werk.

"Waarom ze naar Syrië gaan? Hun soennitische moslimbroeders vechten daar een oorlog uit." En het is een land waar je makkelijk komt. "Je vliegt op Antalya en je bent er zo. Probeer maar eens naar Tsjetjenië te gaan, dat is veel lastiger. Dat bleek ook toen een paar jaar geleden twee jongens werden aangehouden op weg daar naartoe."

Onrechtvaardigheidsgevoel

Abu Musa is op sociale media een van de bekendste Haagse voorstanders van de strijd voor een islamitische staat, het Kalifaat. Hij vindt dat de autoriteiten in Den Haag de zaak niet goed aanpakken. "De repressie van de politie Haaglanden werkt juist averechts," zegt hij. "Het versterkt het onrechtvaardigheidsgevoel van de jongens en meisjes. "

"Wilders mag mensen demoniseren en uitschelden. Hij mag het over kopvoddentax hebben. Waarom mogen wij ons dan niet uiten. Nederland werkt met twee weegschalen, één voor de niet-moslims en één voor de moslims."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl