NOS NieuwsAangepast

"Kinderprostitutie? Niet in mijn bar"

Door Marcia Ottevanger in Fortaleza

Fortaleza is een stad van strand en hitte, maar ook van prostitutie. Na Pattaya in Thailand is deze Braziliaanse stad de bekendste badplaats voor oudere mannen die op zoek zijn naar een (te) jong meisje. In aanloop naar het WK zijn delen van het centrum door de politie 'schoongeveegd'. Maar hoe is dat nu tijdens het WK?

Op de boulevard langs het strand in het centrum van Fortaleza is het 's avonds druk. Brazilianen flaneren er, je kunt er popcorn, bier en stokjes vlees van de barbecue kopen. En er zijn veel voetbaltoeristen. In oranje of in groen deze keer. Maar waar normaal tientallen heel jonge meisjes zouden rondhangen op zoek naar een man, en waar oudere mannen hand in hand zouden lopen met zo'n meisje, is dat er nu niet. Wel is er veel politie.

Volgens inwoners van Fortaleza is er op de toeristische boulevard die langs het Fifa Fan Fest loopt een 'schoonveegactie' geweest. In zijstraten eromheen staan wel prostituees, maar geen minderjarige meisjes.

Strenge controles

De stad staat erom bekend dat er veel kinderprostitutie is. Maar dat is minder geworden, vertelt de Nederlandse bareigenaar Will. "Er wordt daar streng op gecontroleerd. Vrouwen die bij mij in de kroeg komen moeten zich legitimeren, en als ze te jong zijn komen ze er niet in", vertelt hij. Will heeft een kroeg in de uitgaansbuurt, waar altijd veel prostituees te vinden zijn. "Het betekent vast niet dat het niet meer gebeurt. Ik denk dat een man die een minderjarige zoekt, dat vast wel ergens achteraf kan regelen. Maar niet hier", zegt Will.

"De prostituees zijn vooral vrouwen uit de favela's die een buitenlandse man zoeken om mee te trouwen of voor één nacht. Sommigen zoeken een beter leven bij zo'n man, anderen willen geld verdienen", vertelt de Nederlander.

"Ik had geen keuze"

Taxi's rijden vanaf tien uur 's avonds af en aan naar de straat met cafés en nachtclubs. De ene na de andere groep mannen wordt in de buurt afgezet. Nu zijn het ook voetbalfans uit allerlei landen, maar normaal zijn het veel oudere mannen uit vooral de VS, Italië, Noorwegen en ook Nederland.

Een van de meisjes die zichzelf verkoopt in de straten van Fortaleza is de 20-jarige Ana (niet haar echte naam). Ze komt uit Manaus, maar is vier weken geleden gevlucht naar Fortaleza. "Ik woonde bij mijn adoptieouders en broer. Hij heeft zijn vader en moeder vermoord en toen ben ik gevlucht omdat ik bang was. Maar toen ik hier aan kwam had ik natuurlijk helemaal niets en ik moet toch eten en huur betalen. Dus toen stelde een andere vrouw dit werk voor en dat ben ik toen maar gaan doen. Ik had geen keuze", vertelt ze.

Meer werk

Ana is een jong en knap meisje, een beetje naïef nog, niet aan de drugs en in een redelijk nette outfit. In een andere stad, in een andere straat had het geleken alsof ze op stap ging met vriendinnen. Maar niet hier. "Ik doe dit werk nu vier weken. 's Avonds ga ik naar een bar en dan probeer ik contact te leggen met mannen. Het liefst met buitenlanders, want Braziliaanse mannen zijn zo agressief. Ik heb bijvoorbeeld al veel contact gehad met Amerikanen en Italianen. Maar ook wel Nederlanders."

Ze vertelt dat ze door het WK meer werk heeft gekregen en ook een hogere prijs kan vragen. 250 real kost een nacht met Ana. "Dat is de gemiddelde prijs nu. Sommige meisjes doen het ook voor 150, maar de meesten niet." Met het geld dat ze verdient, betaalt ze de huur en eten, maar ook een cursus Duits. "Ik wil Duits leren en dan naar Berlijn verhuizen en daar een opleiding tot stewardess volgen", vertelt ze over haar toekomstplannen. Maar nu hier in Fortaleza is ze niet gelukkig. "Ik ben niet blij, maar ik heb geen keuze. Ik moet dit wel doen, er zijn nu geen andere opties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl