NOS NieuwsAangepast

Locaties ISIS-moorden gevonden

Human Rights Watch heeft in de Irakese stad Tikrit ten minste twee plaatsen aangewezen, waar de islamitische terreurorganisatie ISIS regeringsmilitairen heeft geëxecuteerd. De mensenrechtenorganisatie vergeleek satellietopnamen en foto's van Tikrit met foto's van de executies die door ISIS zelf zijn verspreid.

Human Rights Watch doet op zijn website uitgebreid verslag van het onderzoek. Daarin staat op tussen 11 en 14 juni op zeker twee plaatsen 160 tot 190 mannen zijn geëxecuteerd. "Dat kunnen er veel meer zijn", zegt de site. Of dat zo is kan alleen worden vastgesteld als onderzoekers de plaatsen kunnen bezoeken.

Greppels

Twee greppels met 125 tot 150 in burger geklede militairen liggen op honderd meter van het paleis van de voormalige dictator van Irak, Saddam Hussein, aan de Tigris. Op satellietbeelden van 16 juni zijn daar geen lichamen te zien. Wel is duidelijk dat grond is omgewoeld. Human Right Watch stelt dat hier mensen zijn vermoord, maar weet niet of daar lichamen begraven liggen.

De locatie van een derde greppel met 35 tot 40 lichamen is niet achterhaald. Een van de schutters die daarop te zien is, staat ook op een foto die bij het paleis werd gemaakt.

In de rivier

Vorige week zei de Irakese minister van Mensenrechten op een persconferentie dat een deel van de vermoorde militairen in een massagraf is begraven.

Een ander deel zou in de Tigris zijn gegooid. Een veiligheidsagent heeft later gezegd dat stroomafwaarts elf lichamen van doodgeschoten militairen uit de rivier zijn gehaald.

Oorlogsmisdaad

Human Rights Watch wijst erop dat het doden van krijgsgevangenen een oorlogsmisdaad is. Systematische en grootschalige moord als onderdeel van beleid kan als misdaad tegen de menselijkheid worden betiteld.

Human Rights Watch kwalificeerde bomaanslagen van ISIS vorig jaar al als misdaden tegen de menselijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl