NOS NieuwsAangepast

Explosieve groei drugslabs in VS

Het drugsgebruik in de wereld is stabiel gebleven. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Drugs Report van de Verenigde Naties. Het aantal drugsdoden is iets gedaald, tot 183.000.

De cijfers over 2012 zijn vandaag gepresteerd in Wenen. Wereldwijd zijn er naar schatting 243 miljoen mensen die wel eens drugs hebben gebruikt. Het aantal probleemgebruikers - mensen die verslaafd zijn aan drugs - ligt rond de 27 miljoen.

Explosieve stijging meth-labs

De hoeveelheid methamfetamine die wereldwijd in beslag is genomen, is in twee jaar tijd verdubbeld. Vooral in de Verenigde Staten en Mexico was een explosieve stijging van het aantal meth-labs, waar de synthetische drugs worden gemaakt. Van de 144 ton die in beslag werden genomen, werd de helft onderschept in Noord-Amerika en een kwart in Oost-en Zuidoost-Azië.

Pijnstillers

In Amerika en in veel landen in Europa, Oceanië, en Azië gebruiken mensen vaker pijnstillers in plaats van drugs als heroïne. Dat komt vooral omdat ze goedkoper zijn en goed verkrijgbaar.

Cocaïne blijft populair in Verenigde Staten en Zuid-Amerika en is in opkomst in Azië. Het gebruik van cannabis is iets afgenomen. In sommige Amerikaanse staten en Uruguay is het thuisgebruik van cannabis sinds kort toegestaan, maar dat was in 2012 nog niet het geval.

Afghanistan topleverancier

De grootste producent van drugs is nog altijd Afghanistan. Het aantal hectares papavervelden steeg met ruim een derde tot 209.000 hectare. De gewassen leveren zo'n 5500 ton opium op. Daarmee is Afghanistan goed voor ongeveer 80 procent van de wereldwijde opiumproductie.

Ook in Birma werden meer drugs geproduceerd.

183.000 drugsdoden

Naar schatting kostte drugsgebruik het leven aan 183.000 mensen; iets minder dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door een daling in een aantal Aziatische landen. Gemiddeld stierven 40 op de één miljoen mensen aan drugsgebruik.

De VN vroeg tijdens de presentatie van het rapport om meer aandacht voor de gezondheid en mensenrechten van alle drugsgebruikers, vooral die van gebruikers die drugs injecteren en besmet zijn met het hiv-virus. Slechts één op zes verslaafden kan met z'n drugsprobleem terecht bij opvang.

Samenwerking

De drugsproblematiek kan volgens de VN alleen tegen worden gegaan door beter internationaal samen te werken. Ook ziet de VN graag dat drugs als marihuana op grotere schaal beschikbaar worden voor medische doeleinden zoals pijnbestrijding.

Over twee jaar is er een speciale VN-bijeenkomst over de drugsproblemen in de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl