NOS NieuwsAangepast

VS patrouilleert boven Irak

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen patrouilleren in het luchtruim van Irak. Dat zeggen functionarissen van het Pentagon. De vluchten zijn bedoeld om inlichtingen te verzamelen en Amerikaanse militaire adviseurs in Irak te beschermen.

Persbureau Reuters meldt dat het gaat om zowel bemande als onbemande toestellen, die dertig tot veertig vluchten per dag uitvoeren.

Op verzoek

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat de vliegtuigen er zijn op verzoek van de Iraakse regering. De New York Times schrijft dat de onbemande gevechtsvliegtuigen Hellfire-anti-tankraketten meevoeren.

De VS helpt het Iraakse leger in de strijd tegen de oprukkende extremisten van ISIS. Het Witte Huis zei eerder dat er geen grondtroepen naar Irak gaan. Er zijn wel militaire adviseurs gestuurd en luchtaanvallen op de opstandelingen worden overwogen.

Hulp

Irak had gevechtsvliegtuigen in de VS besteld, maar omdat de levering te lang duurde heeft de regering tweedehands toestellen gekocht in Rusland. Premier Maliki had de VS ook herhaaldelijk gevraagd om luchtsteun tegen de extremistische strijders.

Eerder bemoeiden Syrische straaljagers zich ook met de strijd tegen ISIS in Irak. De gevechtsvliegtuigen bombardeerden stellingen van de opstandelingen. Premier Maliki verwelkomde de steun uit het buurland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl