NOS NieuwsAangepast

Oud-minister Wouter Bos verhoord

Oud-minister Wouter Bos van Financiën moet verschijnen voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Ook andere oud-bewindslieden zullen onder ede worden verhoord.

De afgelopen twintig jaar zijn twaalf bewindspersonen betrokken geweest bij de volkshuisvesting en sociale woningbouw. Van de VVD zijn dat onder anderen Johan Remkes, Sybilla Dekker en Pieter Winsemius. Zij worden maandag verhoord.

Van de PvdA zijn het Ella Vogelaar en Eberhart van de Laan. Zij worden met Bos op woensdag verhoord.

Paarse partijen

Johan Remkes (VVD) schreef als staatssecretaris de notaMensen, wensen, wonen. Het was een compromis van de Paarse partijen VVD en PvdA. Huurders krijgen meer vrijheid, de voorraad sociale huurwoningen wordt deels verkocht, maar de overheid gaat wel scherper toezien.

Topambtenaar Merijn van Giessen vertelde tijdens zijn verhoor dat Remkes niet veel had met woningcorporaties. "Hij zei: als ze niet hadden bestaan, dan had ik ze zeker niet uitgevonden."

Sybilla Dekker (VVD) wilde als minister van VROM een andere koers. Haar doel was dat corporaties meer woningen gingen bouwen en dat rijke corporaties meebetaalden aan het opknappen van probleemwijken.

De oud-directeur van toezichthouder CFV, Jan van der Moolen, kwam met haar in botsing omdat hij 'in de weg liep'. "In 2004 eiste minister Dekker mijn aftreden", zo verklaarde Van der Moolen.

Overgangskabinet

Pieter Winsemius (VVD) was maar heel kort minister in het overgangskabinet Balkenende III. Hij zei tegen de woningcorporaties dat ze snel beter moesten gaan presteren, omdat de politiek het geduld aan het verliezen was.

Oud-bestuurder Willem van Leeuwen van Aedes, de koepel van woningcorporaties, zegt dat de corporatiesector dat probeerde. "Maar in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet-Balkenende IV stonden nog weer vergaander plannen."

Die plannen kwamen voor een groot deel van Wouter Bos (PvdA). Hij was minister van Financiën in het kabinet-Balkenende IV. Het kabinet wilde de corporaties afdwingen 750 miljoen euro te steken in probleemwijken, maar de corporaties werkten dat tegen. Bos wilde dat de corporaties snel over de brug kwamen. Ook wilde hij dat de overheid de zeggenschap kreeg over het geld.

Vogelaarheffing

Minister Ella Vogelaar (PvdA) probeerde dat voor elkaar te krijgen door, net als haar voorgangers Dekker en Winsemius, de contacten met de tegenstribbelende corporatiesector goed te houden. Dat mislukte en ze werd gedwongen de 'Vogelaarheffing' in te voeren.

Uiteindelijk werd zij door de partijtop van de PvdA, onder leiding van Bos, gedwongen af te treden. Dat was onder meer vanwege haar aanpak van de corporaties, haar andere visie op integratieproblemen en haar ongelukkige media-optredens.

Voortvarend te werk

Eberhart van der Laan (PvdA) volgde haar op. Hij kwam nauwelijks toe aan de wijkenaanpak, want in zijn beginperiode kwamen verschillende schandalen aan het licht. Hij werd tijdens verschillende verhoren getypeerd als iemand die voortvarend te werk gaat en zonder omhaal ingrijpt.

Zo zette hij bij woningcorporatie Rochedale 'Maserati-directeur' Möllenkamp op non-actief. Bij corporatie Woonbron trok hij de stekker uit het geldverslindende horecaproject met de SS Rotterdam.

Naar verwachting worden de betrokken CDA-ministers later nog verhoord.

Twaalf bewindspersonen die in twintig jaar over volkshuisvesting gingen:

Enneüs Heerma (CDA): 27 oktober 1986 tot 22 augustus 1994, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Dick Tommel (D66): 22 augustus 1994 tot 3 augustus 1998, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Johan Remkes (VVD): 3 augustus 1998 tot 22 juli 2002, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Henk Kamp (VVD): 22 juli 2002 tot 27 mei 2003, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Sybilla Dekker (VVD): 27 mei 2003 tot 21 september 2006, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Pieter Winsemius (VVD): 26 september 2006 tot 22 februari 2007 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ella Vogelaar (PvdA): 22 februari 2007 tot 14 november 2008, minister voor Wonen, Wijken en Integratie

Eberhard van der Laan (PvdA): 14 november 2008 tot 23 februari 2010, minister voor Wonen, Wijken en Integratie

Eimert van Middelkoop (ChristenUnie): 23 februari 2010 tot 14 oktober 2010, minister voor Wonen, Wijken en Integratie

Piet Hein Donner (CDA): 14 oktober 2010 tot 16 december 2011, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (volkshuisvesting was geen aparte portefeuille meer)

Liesbeth Spies (CDA): 16 december 2011 tot 5 november 2012, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (volkshuisvesting was geen aparte portefeuille meer)

Stef Blok (VVD): 5 november 2012 tot heden, minister voor Wonen en Rijksdienst (volkshuisvesting kreeg weer een eigen bewindspersoon)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl