NOS NieuwsAangepast

Uitzetten Strafhof-getuigen mag

Drie Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) mogen het land worden uitgezet, oordeelt de Raad van State. Volgens de RvS zijn er goede afspraken met Congo over hun veiligheid en zal een eventueel doodvonnis niet worden voltrokken.

De drie kwamen in 2011 naar Nederland om te getuigen in een zaak tegen twee militieleiders. Ze streden aan dezelfde kant als de militieleiders, onder wie Germain Katanga, die onlangs werd veroordeeld tot 12 jaar cel. De drie zaten in Congo al in de gevangenis op verdenking van oorlogsmisdaden.

Terugkeer

De afspraak met Congo was dat het ICC de drie zou vasthouden, hen laten getuigen en daarna terugsturen. Maar de Congolezen vroegen na hun getuigenissen asiel aan.

Het asielverzoek werd afgewezen omdat de Congolezen mogelijk oorlogsmisdadigers zijn. Nederland mag asielzoekers dan weigeren. De drie mannen zouden zelf ook milities hebben geleid in Congo.

Toch mocht het drietal van de rechter niet worden teruggestuurd, omdat ze gevaar zouden lopen in hun eigen land. De mannen hebben onder meer verklaringen afgelegd tegen president Kabila van Congo.

Eventuele doodstraf

De Raad van State is het daar niet mee eens. De raad stelt dat de mannen veilig terug kunnen, omdat het ICC afspraken heeft gemaakt met Congo over hun behandeling.

Verder mag het ICC toezicht houden op de gerechtelijke procedures tegen de mannen. Daarnaast mogen ICC-medewerkers de mannen opzoeken om hun veiligheidssituatie te beoordelen.

Beroep

De advocaten van de Congolezen vechten het oordeel aan. Ze stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl