NOS NieuwsAangepast

Rutte ontkent vertrek naar Brussel

Premier Rutte ontkent dat hij kandidaat is voor het voorzitterschap van de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders. Hij zei dat vrijdag in Brussel. Vanochtend noemden bronnen in Den Haag zijn vertrek al "volkomen onzin".

En vicepremier Asscher zei op zijn wekelijkse persconferentie op vragen van de pers: "Dat het onzin is, zal u niet verbazen".

In de Italiaanse krant La Repubblica staat dat de Duitse bondskanselier Merkel "de Nederlander Rutte wel ziet zitten" voor deze belangrijke Europese functie.

De gerenommeerde Italiaanse krant zegt dat Rutte "gezien wordt als een strenge liberale havik". Volgens de krant is Rutte ook een goede kandidaat, omdat de liberale groep ALDE waartoe Rutte behoort "amper meedoet met de grote coalitie in het parlement van Straatsburg, en de leiding van de Raad zou kunnen nemen".

Onderwerpen

Op dit moment is de Belg Herman van Rompuy voorzitter van de Europese Raad, maar zijn termijn zit er in november op. De Europese Raad komt zo'n vier keer per jaar bijeen om belangrijke Europese kwesties te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl