NOS SportAangepast

Wie moet Van Ass opvolgen?

Nu het contract van hockeybondscoach Paul van Ass niet wordt verlengd begint het grote speculeren over zijn opvolger. Geschikte kandidaten liggen niet voor het oprapen.

"De spoeling is dun", bevestigt oud-international en analyticus Jacques Brinkman. "Er zijn op dit moment weinig coaches in de hoofdklasse die geschikt zouden zijn voor de functie van bondscoach. De gerenommeerde topcoaches zijn de laatste jaren juist vertrokken naar het buitenland of hebben gekozen voor een managementfunctie binnen of buiten het hockey. Maurits Hendriks werkte in Spanje en zit nu bij NOC*NSF, Roelant Oltmans ging naar India en Marc Lammers heeft succes in België."

Waar moet de nieuwe bondscoach aan voldoen?

"Van Ass was vooral resultaatgericht, een prestatietrainer die bij grote toernooien tot zijn recht komt. Maar hij is geen coach die maandenlang iedere dag met spelers op het veld wil staan. En een people's manager kun je hem ook niet noemen. Denk alleen maar aan het moment dat hij zijn sterspelers Taeke Taekema en Teun de Nooijer rücksichtslos uit zijn selectie gooide."

"In het ideale geval zou de nieuwe bondscoach ervaring, technische en theoretische kennis en af en toe een warme arm moeten kunnen bieden. Maar die combinatie loopt nu niet rond in de hoofdklasse."

Wie zou het kunnen?

"Max Caldas is natuurlijk de droomkandidaat. Maar bij Caldas speelt dat het afbraakrisico waarschijnlijk te groot is. De nieuwe bondscoach bij de mannen zal maximaal voor twee jaar worden aangesteld, tot en met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Over de doelstelling zal geen enkel misverstand bestaan, zoveel is duidelijk na de kritiek van onder anderen Maurits Hendriks. Alles minder dan goud is onvoldoende."

"Met de vrouwen heeft Caldas een hele grote kans op goud. Als hij nu, halverwege de olympische cyclus, zou overstappen naar de mannen, dan is dat een groot risico. Haalt hij geen goud met de mannen, dan is Caldas weg. En dan heb je een probleem bij zowel de mannen- als de vrouwenploeg."

Marc Lammers?

"Marc Lammers zou natuurlijk ook een topkandidaat zijn, maar hij zit midden in een olympische cyclus met België en presteert prima met zijn ploeg. Die wil met deze groep een medaille halen in Rio. Nee dus. Ook de namen van Markus Weise en Ric Charlesworth, de coaches van respectievelijk de Duitse en de Australische mannen worden genoemd. Ik zie dat niet gebeuren."

Wie dan wel?

"Als ik zou moeten gokken, dan zet ik mijn geld op Taco van den Honert in combinatie met de Australiër Graham Reid. Begin jaren 90 speelden ze nog samen bij Amsterdam. Van den Honert was de laatste twee jaar niet zo succesvol als coach van Amsterdam, maar in zijn eerste twee seizoenen werd hij gewoon twee keer landskampioen. Reid is nu nog assistent bij de Australische hockeymannen en bezit enorm veel theoretische kennis. Van den Honert is juist weer een coach die goed kan relativeren."

"Ook begreep ik dat de bond nadrukkelijker de spelers van de gouden generatie van 1996 en 2000 erbij wil betrekken. Met Ronald Jansen als keeperstrainer en Erik Jazet voor de verdedigers heb je de staf al bijna rond. Uiteindelijk moet je de invloed van een coach niet overschatten, het zijn de spelers die het moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl