NOS NieuwsAangepast

Bulgaren bang voor bankencrisis

In Bulgarije probeert de regering een bankencrisis te voorkomen. Premier Oresharski zegt dat de Bulgaren zich geen zorgen hoeven te maken na een run op een van de grootste banken van het land.

Klanten van de Corpbank haalden vorige week massaal geld van hun rekening na geruchten over wanbeleid en schimmige deals. De centrale bank van Bulgarije is Corpbank financieel te hulp geschoten, maar mensen zijn nog steeds ongerust.

Nieuwe bankrun

Sommige politici zeggen dat ook andere banken in de problemen kunnen komen. Daardoor dalen de aandelen van Bulgaarse banken al een paar dagen. Zo zakte de koers van de First Investment Bank vandaag al met 20 procent.

Voor filialen van die bank staan lange rijen met klanten die hun geld willen opnemen, omdat de bank te weinig geld in kas zou hebben. Dit ondanks de mededeling van de regering dat er geen reden is voor paniek.

De leider van de oppositie wil dat Bulgarije het IMF om noodhulp vraagt.

Vertrouwen

De centrale bank vermoedt dat een groep mensen valse geruchten verspreidt om banken te beschadigen. Iedereen die zich hier schuldig aan maakt, kan een rechtszaak verwachten. De centrale bank zegt alles te doen om het spaargeld van de Bulgaren te beschermen.

Ook premier Oresharski probeert spaarders gerust te stellen. "We hebben genoeg mogelijkheden om de situatie beheersbaar te houden", zegt hij.

Om de gemoederen verder te sussen heeft hij ook tussentijdse verkiezingen uitgeschreven. Op 5 oktober kiezen de Bulgaren een nieuw parlement.

Crisis

De problemen doen de Bulgaren denken aan de crisis die het land in de jaren 90 trof.

In 1996 en 1997 gingen veertien banken failliet. Dat was onder meer het gevolg van de torenhoge inflatie, mismanagement, onduidelijke wetten en gebrekkige controle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl