NOS NieuwsAangepast

Geld voor geweldslachtoffers kerk

Ongeveer 350 slachtoffers van geweld door medewerkers van de katholieke kerk krijgen geld. De kerk keert hun in totaal een miljoen euro uit. Het gaat niet om slachtoffers van seksueel misbruik.

Er waren 3500 meldingen en klachten binnengekomen bij de commissie die het onderzoek deed. Ook werden meldingen onderzocht die waren ingediend bij de commissie-Deetman. Die deed onderzoek naar seksueel misbruik binnen de kerk. Alleen de klachten die te maken hadden met niet-seksueel geweld, werden overgenomen.

De slachtoffers hebben als kind te maken gehad met excessief fysiek en psychisch geweld, zoals mishandeling en intimidatie in katholieke internaten. Op de website van de onderzoekscommissie worden voorbeelden gegeven. Zo werden kinderen met een stuk hout geslagen, of moesten ze hun eigen braaksel opeten. Andere slachtoffers werden overgoten met hete soep of kregen heet water in hun anus of vagina gegoten.

Plakband

Ook werd van sommige kleuters de mond met plakband dichtgeplakt. Daarna werden ze in een donkere kelder opgesloten. Andere kinderen werden voor straf bij hun ouders weggehouden. En van kinderen die in het ziekenhuis lagen, werd als straf het bed niet verschoond nadat ze in bed hadden geplast.

Sommige slachtoffers werden jarenlang mishandeld en vernederd in de katholieke instellingen. Bij één slachtoffer ging het geweld zestien jaar door.

Er worden bedragen uitgekeerd van maximaal 5000 euro per persoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl