NOS NieuwsAangepast

Pro-Abdullah-demonstratie in Kabul

Duizenden mensen hebben gedemonstreerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul tegen fraude bij de presidentsverkiezingen. De demonstranten trokken op naar het presidentiële paleis.

Presidentskandidaat Abdullah Abdullah voegde zich bij de ongeveer 15.000 demonstranten. Hij reed mee in een kleine vrachtwagen en zwaaide met een vlag. Abdullah beschuldigt het kamp van zijn tegenkandidaat Ashraf Ghani van fraude.

De demonstranten zijn boos op president Karzai. Volgens Abdullah is hij medeplichtig aan de verkiezingsfraude. Tijdens de demonstratie werden posters van Karzai vernield. Het protest verliep verder vreedzaam.

Miljoen stemmen meer

Abdullahs campagneteam sloeg vorige week alarm omdat Ghani bij een tussentijdse telling van de stemmen in de tweede ronde een miljoen stemmen meer had dan Abdullah, terwijl Abdullah in de eerste ronde 45 procent van de stemmen kreeg en zijn tegenstander 32 procent.

De presidentskandidaat dreigde zich terug te trekken uit de verkiezingen, omdat hij fraude vermoedde. Maar omdat een lid van de verkiezingscommissie ontslag nam, besloot Abdullah om zich toch niet terug te trekken.

Etnische spanningen

Abdullah wil nu dat de Verenigde Naties zich gaan bemoeien met de verkiezingen. De VN moet ervoor zorgen dat de stemmen eerlijk worden geteld.

Gevreesd wordt dat spanningen tussen bevolkingsgroepen in Afghanistan oplopen. Abdullah is een Tadzjiek, de op een na grootste etnische groep van Afghanistan. Ghani behoort tot de Pathanen, de grootste etnische groep. President Karzai is ook een Pathaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl