Verdrag Oekraïne en EU getekend
De Europese regeringsleiders hebben in Brussel associatieverdragen met Oekraïne, Moldavië en Georgië ondertekend.
Namens Oekraïne zette president Porosjenko zijn handtekening. Het handels- en samenwerkingsverdrag met Oekraïne zou vorig jaar al worden getekend, maar toenmalig president Janoekovitsj weigerde dat op het laatste moment. Het was een van de factoren die leidden tot een volksopstand.
Janoekovitsj trad uiteindelijk af. Zijn opvolgers Toertsjinov en Porosjenko maakten zich alsnog sterk voor het verdrag. "Dit is de belangrijkste dag voor Oekraïne na de Onafhankelijkheidsdag", zei Porosjenko bij de ondertekening. "Oekraïne heeft de hoogste prijs betaald om de Europese droom te laten uitkomen."
"Historisch moment"
NOS-correspondent Tijn Sadée noemt de ondertekening van het verdrag een historisch moment. "Nog maar driekwart jaar geleden begon in Kiev een volksprotest in Kiev, omdat Janoekovitsj dit verdrag niet tekende. Dat leidde tot dramatische gebeurtenissen", zegt Sadée. "En dan vandaag worden die akkoorden door een nieuwe president toch getekend."
De verdragen met Oekraïne, Moldavië en Georgië moeten leiden tot nauwere economische en politieke samenwerking. Volgens de EU kunnen ze ook worden gezien als hervormingsagenda voor de drie Oost-Europese landen.
Volgens het vandaag gesloten verdrag kan de samenwerking van de deelnemende partijen op jaarbasis 750 miljoen euro opleveren. Wel moeten de geassocieerde landen hun economie moderniseren. Dat kan soms ook pijn doen, omdat overheidssteun en subsidies moeten worden afgebroken of verminderd. Voor Nederland kan het associatieverdrag met Oekraïne interessant zijn omdat ons land al veel exporteert naar Oekraïne's buurlanden Polen en Roemenië.
Rusland
Rusland kijkt met argusogen naar de toenadering van Oekraïne, Moldavië en Georgië tot de EU. Onderminister Karasin van Buitenlandse Zaken heeft Oekraïne met "ernstige consequenties" gedreigd. Volgens een woordvoerder van het Kremlin neemt Rusland maatregelen als blijkt dat de Russische economie lijdt onder de nieuwe handelsverdragen met de EU.
Op de EU-top in Brussel wordt verder gesproken over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat wordt vrijwel zeker de Luxemburger Jean-Claude Juncker, ondanks verzet uit Groot-Brittannië.