NOS NieuwsAangepast

"Veel te veel zomerfestivals"

Door redacteur Louis Dekker

De festivalzomer wordt steeds langer en drukker. De tijd dat je kon kiezen uit Pinkpop of Lowlands of, doe eens gek, een weekendje Rock Werchter in België, ligt ver achter ons.

Ieder weekend is er ergens in ons land een pop- of rockfestival. Het is een felle concurrentiestrijd, want de markt lijkt verzadigd. Het festivalseizoen begon vorige maand en gaat door tot eind augustus. Het aanbod is overweldigend. Indian Summer, Dauwpop, Concert At Sea, Zwarte Cross, Naked Song, Pitch, ga zo maar door. En dan negeren we nog grote dance-festivals als Sensation en Tomorrowland.

Niet raak

Wie van muziek houdt, kan eigenlijk niet meer op vakantie , zegt Niels Aalberts van Friendly Fire. Dat bureau organiseerde afgelopen weekend Best Kept Secret, een drie dagen durend festival op het terrein van de Beekse Bergen. Uitverkocht was de tweede editie niet, maar de organisatie is heel tevreden met de circa 15.000 bezoekers per dag.

Aalberts: "Best Kept Secret moet zich nog bewijzen. Daar trekken we een paar jaar voor uit, maar zeker in deze tijd van social media is het heel belangrijk dat je meteen heel helder voor ogen hebt wat je wilt. Weet wie je doelgroep is en maak duidelijk wat je hun te bieden hebt. Als je in de eerste edities niet raak schiet, is het een kansloze missie."

Aalberts is ervan overtuigd dat zijn festival bestaansrecht heeft. "Er is veel animo. Bovendien is het publiek veel mobieler dan vroeger. Mensen zijn bereid te reizen van festival naar festival. Ook grensoverschrijdend, we hadden hier veel mensen uit het buitenland."

Bescheiden

Volgens Aalberts komen bezoekers niet alleen voor de muziek, maar ook voor de plek en de sfeer. "Niet voor niets zitten we hier op een prachtige groene plek aan het water. De tijd dat je een festival kon organiseren door een podium te bouwen, een paar bands te boeken en een frietkar neer te zetten is echt voorbij. Je moet meerwaarde bieden. Ik denk dat regionale en lokale festivals het zwaar gaan krijgen."

Best Kept Secret mag een paar jaar verlies draaien. "Dat is ingecalculeerd. En als over een paar jaar blijkt dat het niet is gelukt, gaan we in een hoekje zitten huilen en beginnen we opnieuw. Maar we gaan ervan uit dat dat niet nodig is."

Het opruimen van het terrein in Hilvarenbeek viel deze week samen met de opbouw van een nieuw festival in Beuningen, Down The Rabbit Hole. Een vooralsnog bescheiden festival van de makers van Lowlands.

Stedentrips

Nee, uitverkocht zal Down The Rabbit Hole niet raken, lacht organisator Eric van Eerdenburg. "Tienduizend mensen zou een mooie start zijn. We gaan hier de komende jaren iets moois neerzetten. Dit is de tijd van investeren. Dat gaat uiteraard gepaard met rode cijfers, maar over een paar jaar komen hier 35.000 mensen. We kunnen hier groeien en we moeten groeien."

Down The Rabbit Hole is het kleine broertje van Lowlands. Het festival in Biddinghuizen is weliswaar uitverkocht, maar dat ging dit jaar beduidend minder snel dan voorheen. "Ik ben daar eigenlijk wel blij om" , zegt Van Eerdenburg. "Het is prachtig als je na een uur voorverkoop de champagnekurken kunt laten knallen, maar de hype is ervanaf. Daar ben ik niet rouwig om, want Lowlands is nog steeds uitverkocht."

Relevante bands

Bang dat zijn nieuwe festival geen bestaansrecht heeft, is Van Eerdenburg niet. "De markt is groot. Festivals moet je vergelijken met stedentrips. Mensen kunnen een weekend naar Parijs of Berlijn of naar ons. Daarom doen we er alles aan om iets bijzonders neer te zetten. We hebben jaren naar deze plek gezocht. Je komt hier in de groene heuvels niet alleen voor de muziek, het is er ook gewoon heel mooi."

Van Eerdenburg is uitgesproken over het aantal festivals in ons land. "Er zijn er inderdaad veel te veel, ik kan het niet anders zeggen. Er gaan er zeker een paar omvallen dit jaar, maar wij zullen daar niet bij horen."

Beuningen en Biddinghuizen moeten elkaar gaan aanvullen. Als je naar Down The Rabbit Hole én naar Lowlands gaat, heb je alle relevante bands gezien. Bijna alle. Dat is de bedoeling. En dan kun je tussendoor nog op vakantie naar het buitenland."

Festivalagenda dit weekend:

Down The Rabbit Hole: vanaf vandaag tot en met zondag in Beuningen;

Concert at SEA: vandaag en morgen op de Brouwersdam tussen Ouddorp en Renesse;

Awakingsfestival: morgen en overmorgen in Spaarnwoude;

Mundial: wereldmuziek vanaf vandaag tot en met zondag in Tilburg;

Defqon.1: dancefestival vanaf vandaag tot en met zondag in Biddinghuizen;

Parkpop: gratis festival zondag in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl