NOS NieuwsAangepast

"Irak wint met vliegtuigen Rusland"

Irak heeft tweedehands gevechtsvliegtuigen gekocht van Rusland en Wit-Rusland om de ISIS-milities te vernietigen.

In een vraaggesprek met de BBC zegt de Iraakse premier Maliki te hopen dat de aankoop leidt tot een ommekeer in de strijd tegen de extremistische soennieten.

Maliki verwacht dat de toestellen binnen een week ingezet kunnen worden om luchtsteun te bieden aan het Iraakse leger, dat ISIS probeert terug te dringen.

Misleid

Maliki klaagt in het interview over de trage levering van de 36 F-16 gevechtsvliegtuigen die Irak in de VS heeft besteld. Maliki zegt zich misleid te voelen door de Amerikanen.

"We hadden op zoek moeten gaan naar andere gevechtstoestellen zoals Britse, Franse of Russische, om onze troepen luchtsteun te geven. Als we hen vanuit de lucht hadden kunnen bijstaan, hadden we kunnen voorkomen wat er is gebeurd", aldus Maliki.

Amerikaanse steun

De ISIS-milities hebben de afgelopen tijd een snelle opmars kunnen maken vanuit het noordwesten in de richting van de hoofdstad Bagdad. Het Iraakse regeringsleger lijkt weinig te kunnen uitrichten tegen de extremisten.

Maliki heeft de Amerikanen herhaaldelijk om luchtsteun gevraagd, maar dat heeft Washington tot dusver geweigerd. Wel heeft president Obama besloten 300 adviseurs naar Irak te sturen om het Iraakse leger te helpen de opmars van ISIS te stuiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl