NOS NieuwsAangepast

EU-leiders herdenken WO I in Ieper

Niet in Brussel, maar in het West-Vlaamse stadje Ieper is vandaag de tweedaagse EU-top begonnen. De dag stond in het teken van een herdenking voor alle gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden uitbrak. Alle 28 Europese regeringsleiders deden hieraan mee.

Stilstaan

De groep begon met een wandeling naar het monument waarop de namen van meer dan 54.000 vermiste soldaten staan. Daarna begon de vergadering in de historische en herbouwde Lakenhallen. Europees president Herman van Rompuy noemde het belangrijk om juist op die plaats en op deze manier in Ieper stil te staan bij de Eerste Wereldoorlog. De tweede dag van de EU-top is wel in Brussel.

Miljoenen burgers en soldaten kwamen om het leven tijdens de vier jaar durende Eerste Wereldoorlog. De oorlog woedde vooral in Noord-Frankrijk en de streek rond Ieper. Het stadje werd met de grond gelijk gemaakt.

Juncker

Het belangrijkste agendapunt van deze EU-top is het kiezen van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Premier Rutte bevestigde eerder al zijn steun voor de Luxemburgse kandidaat Jean-Claude Juncker.

De felste tegenstander van Juncker is de Britse premier Cameron. Maar hij staat inmiddels alleen en lijdt volgens correspondent Chris Ostendorf een openlijke nederlaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl