NOS NieuwsAangepast

Verboden medicijn in veevoer

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een verboden antibioticum ontdekt bij vier kalverhouders en een melkveehouder. Ze mogen voorlopig geen dieren of producten verhandelen.

Het verboden medicijn zat in veevoer dat door een van de bedrijven aan de andere was verkocht. Alle dieren op de veehouderijen worden onderzocht. Dieren die sporen van het antibioticum in hun bloed hebben, worden geslacht en vernietigd.

45.000 kilo

Van de partij vlees waarin het antibioticum furazolidon is gevonden, is 45.000 kilo verhandeld in Nederland. Het vlees dat nog niet is verkocht wordt teruggehaald, maar omdat er volgens de NVWA geen gevaar is voor de volksgezondheid komt er geen terugroepactie voor consumenten.

In de melk van de koeien op het rundveebedrijf is geen antibioticum gevonden.

Uit monsters van de NVWA blijkt dat mensen die het vlees hebben gegeten gemiddeld 1,2 microgram van het antibioticum hebben binnengekregen. Bij mensen die hun hele leven dagelijks 3 microgram binnenkrijgen, bestaat de kans dat ze er kanker door krijgen.

Subsidie terugbetalen

Een deel van het vlees is verkocht in België, Duitsland, Spanje en Italië. Die landen zijn gewaarschuwd voor de partij besmet vlees. Ook heeft de NVWA melding gedaan in Brussel en Den Haag. Door Europese regels moeten de bedrijven een deel van de EU-subsidie terugbetalen, omdat ze een verboden medicijn gebruikt hebben.

Ook gaat de NVWA alle kosten op de veehouders verhalen. Volgens de NVWA zijn de bedrijven zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun voer en kunnen ze ook beboet worden als ze niet wisten dat de antibiotica in het voer zat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl