NOS NieuwsAangepast

Schadepot Bangladesh nog te leeg

Ruim een jaar na de ramp in een textielcomplex in Bangladesh, waarbij ruim 1100 doden vielen, is het compensatiefonds nog niet voor de helft gevuld. Modeketens zouden 40 miljoen dollar voor de slachtoffers vrijmaken, maar er zit nu pas 17 miljoen in het fonds.

Op initiatief van minister Ploumen hebben zeven EU-ministers een oproep aan de modebedrijven gedaan om nu snel geld over te maken.

"Dit is een duidelijk signaal aan de internationale kledingmerken die nog geen verantwoordelijkheid hebben genomen voor de slachtoffers. Velen zijn gehandicapt geraakt en zullen nooit meer kunnen werken. Er is geen enkel excuus voor het feit dat zij een jaar later nog steeds met lege handen staan", aldus Ploumen.

Nogmaals

De ministers van Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Spanje en Groot-Brittannië zullen in hun eigen land nogmaals de modeketens gaan aanspreken om het fonds aan te vullen. Dit zijn landen met een belangrijke mode-industrie. De bewindslieden deden hun oproep op een bijeenkomst van de OESO in Parijs, waar onder meer over de textielsector in Bangladesh werd gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl