NOS VoetbalAangepast

"Bemiddelde tussen Cruijff en KNVB"

Johan Cruijff is vaak in verband gebracht met het bondscoachschap van Oranje. Eind 1993 liepen de onderhandelingen stuk in het Amerikaanse Las Vegas, zo blijkt uit research van het programma Andere Tijden Sport, dat vrijdagavond aandacht besteedt aan het dramatisch verlopen WK van 1990.

In 1990 was Cruijff in beeld voor de functie van bondscoach, maar ook in 1992 én eind 1993, in de aanloop naar het WK in de Verenigde Staten. Bij die laatste gelegenheid had NOS-commentator Jack van Gelder een speciale rol.

"In december was de loting voor dat WK in Las Vegas," herinnert Van Gelder zich. "Jos Staatsen kwam daar naar mij toe en vroeg: kun jij eens kijken of we Johan Cruijff toch niet over de streep kunnen trekken?"

Staatsen was voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB. De bond wilde Cruijff benaderen, ondanks het feit dat Dick Advocaat het Nederlands elftal door de kwalificatiereeks had geloodst.

Caesars Palace in Las Vegas

"Ik moest in feite bemiddelen tussen Cruijff en de KNVB. Dat deed ik in een telefooncel in het Caesars Palace hotel in Las Vegas. Ik belde Johan in zijn huis in Barcelona. Hij zei toen: ik ben bereid het te doen, maar dan moet ik zelf de hele staf kunnen samenstellen. Toen zei Staatsen: dat doen we niet, want er zijn mensen bij de bond die er al jaren zitten."

Cruijff wilde onder anderen Tonny Bruins Slot en Pim van Dord meenemen. De KNVB hield zijn poot stijf. Ook Cruijff deed dat.

Over het algemeen werd aangenomen dat de bond een deadline stelde aan Cruijff om te reageren. De toenmalig coach van FC Barcelona hield zich niet aan die deadline, waarop de KNVB definitief een streep zette door de naam Cruijff als keuzeheer van Oranje.

Uiteindelijk was het Advocaat die het nationale elftal leidde op het eindtoernooi in de VS. Nederland haalde de kwartfinales en verloor daarin van Brazilië (2-3).

Vrijdag 21.25 uur, Nederland 1

Het was niet de eerste keer dat de KNVB in gesprek was met Cruijff voor de functie van bondscoach. Dat bleek uit een reconstructie van Andere Tijden Sport, dat vrijdagavond de aflevering 'WK 1990: hoe kon het zó fout gaan?' uitzendt. Dat programma is vanaf 21.25 uur te zien op Nederland 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl