NOS NieuwsAangepast

Old school, maar toch de kandidaat

Hij struikelde in eigen land over afluisterpraktijken, wordt in Europa beschouwd als old school en kon niet worden gekozen door de Europese burger. Toch kan het haast niet anders of hij wordt vandaag of morgen aangewezen als de belangrijkste bestuurder van de EU, de voorzitter van de Commissie: Jean-Claude Juncker. Wie is hij en hoe is het zo gekomen?

Gevestigde orde

In Europa hoort hij bij de gevestigde orde, want hij gaat al 20 jaar mee, onder meer op invloedrijke topfuncties. Zo was hij de voorganger van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep, de ministers van Financiën in de Eurozone.

Hij was de langstzittende premier van een Europees land, maar trad in 2013 af toen bleek dat de veiligheidsdiensten in zijn land de vrije hand hadden gehad en velen, ook Juncker zelf, waren afgeluisterd.

Drinker

Als politicus dus geliefd, want vaak verkozen, maar als persoon is hij vaak geportretteerd als kettingroker die graag een borreltje lust. Zijn humor werd niet altijd begrepen en leidde nog wel eens tot uitspraken die een misser bleken te zijn.

Juist dat imago van kettingrokende drinker zat hem tijdens zijn campagne in de weg. Ook Dijsselbloem droeg bij aan dat imago door hem in januari op tv een verstokte roker en drinker te noemen. De twee hebben dat onderling besproken en opgelost, zei Dijsselbloem gisteren nog eens.

Democratischer

Ook al is hij dan niet direct door de Europese burger gekozen, toch gaat de uitverkiezing tegenwoordig democratischer dan voorheen. Sinds het Verdrag van Lissabon bedisselen niet meer de regeringen van de EU-landen wie er mee mag dingen naar de post van aanvoerder van het Europese bestuur. Daardoor kunnen de Britten, die Juncker niet willen, de keuze voor hem ook niet meer in hun eentje tegenhouden.

Tegenwoordig dragen de fracties in het Europees Parlement een kandidaat voor. Juncker is de kandidaat van de christendemocraten in Europa, gekozen door de leden van de Europese Volkspartij, tijdens een congres in Ierland. Zij wilden een invloedrijke, ervaren man en kwamen uit bij Juncker.

Toen de christendemocraten in Europa de verkiezingen wonnen, vonden ze dat hun kandidaat dan ook de voorzitter van de nieuwe Commissie moest worden. Met christendemocrate Angela Merkel in hun kamp hadden ze daarvoor een machtige bondgenote en een krachtig argument.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl