NOS NieuwsAangepast

Vertrekt Dijsselbloem naar Europa?

Raakt het kabinet minister Dijsselbloem kwijt aan Europa? In Haagse kringen wordt er serieus rekening mee gehouden dat de minister een zware post in Brussel in de wacht gaat slepen. En dat zou heel snel kunnen gaan.

Vandaag begint in Brussel de Europese Raad, waar ook premier Rutte aan meedoet. Waarschijnlijk besluiten de Europese regeringsleiders vrijdagavond bij het diner wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt.

Op de Britse premier Cameron na lijken alle regeringsleiders de Luxemburgse oud-premier Juncker te gaan steunen. Rutte zei woensdag in de Tweede Kamer dat ook Nederland voor deze kandidaat zal stemmen.

Andere topfuncties

Over drie weken is er een extra top over de verdeling van de andere belangrijke posten. Onzeker is of er morgen ook over die functies zal worden gesproken. Maar de kans bestaat dat de deelnemers aan het diner het niet bij een nieuwe voorzitter willen laten en dat Dijsselbloem dan al naar voren wordt geschoven.

Want Juncker is ze min of meer door het Europees Parlement opgedrongen; de Europese leiders hadden weinig keus. Om het initiatief weer naar zich toe te trekken, zouden ze morgen meteen een aantal andere benoemingen kunnen doordrukken.

Want er is nog een aantal andere Europese topfuncties te vergeven. Wie gaat bijvoorbeeld de begrotingen van de lidstaten in de gaten houden? Wie doet straks het buitenlands beleid? En welke Eurocommissaris gaat zich bezighouden met handel of concurrentie?

Nieuwe Olli Rehn

Op allerlei lijstjes staat prominent de naam van Jeroen Dijsselbloem, die als tijdelijk voorzitter van de eurogroep gewaardeerd wordt in Brussel.

Zijn naam wordt bijvoorbeeld genoemd in combinatie met het vaste voorzitterschap van de eurogroep, als die nieuwe functie er komt. Maar er wordt ook gezegd dat hij weleens de nieuwe Olli Rehn zou kunnen worden, oftewel de nieuwe 'begrotingstsaar' van de EU.

Dijsselbloem zelf lijkt er zin in te hebben. Voor de microfoons houdt hij de boot af. Hij zegt dat hij al een baan heeft. Sterker nog, dat hij er twee heeft: één hier en één in Brussel. "En dat bevalt goed."

Maar desgevraagd kwam hij nog wel even terug op een akkefietje dat hij met Juncker had. Hij noemde de man die nu voorzitter wordt - en met wie hij binnenkort dus wellicht veel te maken krijgt - op televisie een verstokte roker en drinker.

Hij had snel na de uitzending in januari al excuses aangeboden voor ongelukkige opmerking, zei hij deze week in aanloop naar de Europese top. Hij benadrukte dat hij gewoon goed met Juncker zal blijven samenwerken, zoals hij dat in het verleden ook heeft gedaan. En daarmee is de hobbel gladgestreken.

Belangrijke figuur

Als Dijsselbloem een nieuwe functie krijgt, heeft de PvdA een probleem. Want de minister van Financiën is een belangrijke figuur in het kabinet, die bruggen kan slaan naar coalitiepartner VVD.

De vraag wie hem zou moeten opvolgen is een heel lastige. In het Haagse geruchtencircuit wordt PvdA-staatssecretaris Van Rijn genoemd, maar die doet het prima op zijn eigen portefeuille, zorg, en naar wie zou die dan weer moeten gaan?

Het is nog allerminst zeker dat Dijsselbloem de gedroomde hoge post krijgt. Mocht het niet lukken, dan zal het kabinet zeker inzetten op een andere PvdA'er.

Volgens sommigen is minister Timmermans een alternatief. Hij zou EU-buitenlandchef Ashton kunnen opvolgen. Of anders is er nog minister Ploumen, die door Kroes deze week alvast "een goede vrouw" werd genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl