NOS NieuwsAangepast

Geen dubbele pet Raad van State

Het kabinet wil dat rechters in de Raad van State niet langer tegelijk ook een rol spelen bij de adviezen van de Raad. De ministers Plasterk en Opstelten schrijven aan de Tweede Kamer dat er een strikte scheiding komt tussen de adviserende en rechterlijke taken van het college.

Dat er een splitsing komt, was al aangekondigd in het regeerakkoord en het kabinet heeft dat plan nu uitgewerkt. Plasterk en Opstelten willen ook in de wet vastleggen dat de vice-president van de Raad zich niet mag bemoeien met het proces en de inhoud van de rechtspraak.

Helemaal geen rechters

Er gingen ook wel stemmen op om Raad van State helemaal geen rechterlijke taken meer te geven. De Tweede Kamer sprak zich daar drie jaar geleden ook voor uit. Maar het kabinet wijst dat idee van de hand.

Plasterk en Opstelten benadrukken dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad korte doorlooptijden heeft en vertrouwd is met de behandeling van zeer verschillende zaken.

Centrale Raad van Beroep

Het kabinet wil het stelsel van bestuursrechtspraak nog op een andere manier veranderen: de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het Bedrijfsleven worden opgeheven. Zaken die nu thuishoren bij de Centrale Raad worden voortaan behandeld door de gerechtshoven. En zaken die nu aan het College van Beroep worden voorgelegd, vallen voortaan onder de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl