NOS NieuwsAangepast

Vijf vragen: Google Glass gehackt?

Nederlandse computerexperts zeggen dat ze een manier hebben gevonden om Google's computer-in-een-bril te voorzien van spionagesoftware die de ingebouwde camera overneemt. Heeft Google nu een probleem? Of wordt de soep wel erg heet opgediend? Vijf vragen daarover aan NOS-techredacteur Rachid Finge.

Is Google Glass nou gehackt?

Nee, dat kun je niet zo hard stellen, al doen de Nederlandse computerexperts die hiermee naar buiten zijn gekomen dat maar wat graag. Wat ze hebben laten zien is dat het makkelijk is om apps op Google Glass te installeren, ook apps met kwade bedoelingen. Er is niet veel dat een 'hacker' tegenhoudt om spionagesoftware op de bril te zetten, maar dan moeten ze wel de kans krijgen om een usb-stick op de bril aan te sluiten.

Dus dan moet de hacker eerst iemands Glass in handen krijgen?

Exact. Vandaar ook de reactie van Google: je moet je Glass niet uitlenen aan een vreemde en al helemaal niet zonder een oogje in het zeil te houden. Nogal logisch dat er anders rare dingen kunnen gebeuren. Als je je laptop, telefoon of tablet onbeheerd en onbeveiligd achterlaat, kan iemand daar ook programma's op zetten om je te bespioneren. Dat maakt andere beveiligingsonderzoekers wat sceptisch over deze vondst.

Hoe kun je de bril beter beveiligen?

Net als op telefoons en tablets kun je de Google-bril vergrendelen. Dat gebeurt niet met een pincode, maar met een reeks bewegingen die je met je vinger maakt tegen de zijkant van de bril. Pas als je de vingerbewegingen goed hebt uitgevoerd, krijg je toegang. De 'hacker' moet dus ook nog het geluk hebben dat de eigenaar zo onverstandig is geweest om die vergrendeling uit te schakelen. Helaas zijn er nog altijd veel mensen die hun telefoon, tablet en laptop niet vergrendelen.

Moeten we zo'n gadget wel willen als die te hacken is?

Dat is een goede vraag, die nu duidelijk naar voren komt. In dit geval voorkom je een hoop ellende door je Google-bril niet aan een onbekende te geven, maar wat als later blijkt dat een hacker (of inlichtingendienst) van afstand een Glass kan infiltreren en kan meekijken met wat jij allemaal ziet, zonder dat je dat zelf door hebt? Dat zal veel mensen afschrikken.

Wat denk je, even afgaand op jouw gevoel: zie jij mensen er straks massaal mee rondlopen?

Nee, voorlopig niet. Alleen al de prijs is een obstakel. De testversie van Google Glass kost omgerekend zo'n 1250 euro. Al zou het definitieve product straks de helft kosten, dan nog zullen veel mensen het waarschijnlijk te duur vinden. Daarnaast vraagt Glass om een flinke cultuuromslag. Een collega bij de NOS gaf onlangs een presentatie terwijl hij de Google-bril droeg. Zijn publiek werd daar erg onrustig van.

Ondertussen lijkt Google's eigen aandacht voor Glass ook kleiner te worden. Gisteren begon de jaarlijkse Google-conferentie voor ontwikkelaars met een presentatie van 2,5 uur. Het was Android voor en Android na, maar het woord Glass is niet gevallen. Dat geeft toch te denken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl