NOS NieuwsAangepast

Meer drugs in Amsterdamse clubs

Ecstasy, amfetamine en lachgas zijn de populairste partydrugs op dancefeesten in Amsterdam. In de hoofdstad worden deze middelen meer gebruikt dan in de rest van het land. Daarnaast drinkt bijna iedereen die uitgaat alcohol. Dat staat in Antenne 2013, het jaarlijkse onderzoek naar drugsgebruik van het Bongerinstituut van de UvA en Jellinek Preventie.

Het onderzoek richtte zich afgelopen jaar vooral op bezoekers van clubavonden en raves. Dat zijn dancefeesten op alternatieve locaties, variërend van kleine festivals tot semilegale feesten.

Het drugsgebruik neemt toe, maar toch maakt Jellinek zich de grootste zorgen over het alcoholgebruik. De meeste mensen stoppen na een aantal jaren uitgaan weer met drugs, maar alcohol blijven ze vaak hun hele leven drinken, laat het preventie-instituut weten.

Lachgas

93 procent van de bezoekers gebruikt alcohol op een uitgaansavond; voor, tijdens of na het uitgaan. Ze drinken gemiddeld acht glazen.

Bij de drugs heeft het gebruik van lachgas een hoge vlucht genomen, van 3 procent van de bezoekers in 2008 tot 33 procent in 2013. In de enquête is de mensen gevraagd wat ze de afgelopen maand hebben gebruikt. Het gebruik van amfetamine (speed) is verviervoudigd, van 6 naar 23 procent en het ecstasygebruik is meer dan verdubbeld: ruim 55 procent van de bezoekers gebruikte het.

Ecstasygebruik tijdens het bezoek aan een club of rave is gestegen van 9 naar 29 procent, gebruik van speed van 4 naar 13 procent. De trend is dat meer ravers dan clubbers dit doen. Het cocaïnegebruik tijdens het uitgaan is met 6 procent gelijk gebleven.

De onderzoekers zien dat vooral 20-plussers meer drugs zijn gaan gebruiken, met name op feesten waar niet wordt gecontroleerd. In clubs wordt meer gecontroleerd waardoor daar minder openlijk en excessief drugs wordt gebruikt.

Meer studenten

De onderzoekers spreken nog van een andere opvallende ontwikkeling in Amsterdam. Het aantal studenten is fors toegenomen en dat is terug te zien in het uitgaansleven. In 2008 was iets meer dan de helft van de clubbezoekers student. Raves waren er toen nog niet. Nu is 66 procent van de clubbers en ravers student.

Jellinek blijft waarschuwen voor de risico's van drank, ecstacy en andere middelen. Dat gebeurt vooral via de website en sociale media. Ook krijgen eerstejaarsstudenten op hbo's en universiteiten extra voorlichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl