NOS NieuwsAangepast

Poolse premier mag aanblijven

De Poolse regering van premier Donald Tusk heeft in een vertrouwensstemming de steun van een parlementaire meerderheid gekregen. Tusk had zelf om de stemming gevraagd nadat een afluisterschandaal zijn regering in het nauw had gebracht.

De motie van vertrouwen kreeg de steun van 237 van de 460 volksvertegenwoordigers in het Poolse parlement.

Bankdirecteur

De problemen voor de regering begonnen toen het weekblad Wprost onlangs berichtte over een gesprek dat vorig jaar had plaatsgevonden tussen de directeur van de Poolse centrale bank en de minister van Binnenlandse Zaken.

Daarin bespraken de twee hoe de bankdirecteur kon bijdragen aan de herverkiezing van de regeringspartij bij de verkiezingen van volgend jaar.

Later kwam het weekblad ook nog met een afgeluisterd gesprek waarin minister van Buitenlandse Zaken Sikorski kritiek uitoefent op de Poolse samenwerking met de VS.

Geen ontslag

Tusk bleef weigeren zijn in opspraak geraakte ministers weg te sturen, naar eigen zeggen omdat hij zich niet wilde laten beïnvloeden door de "criminelen" die de gelekte gesprekken hadden doorgespeeld naar de media.

Vanmorgen vroeg hij het parlement om het vertrouwen, omdat hij anders Polen niet adequaat zou kunnen vertegenwoordigen in Brussel, deze week. Polen aast in Brussel op een hoge EU-post.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl