NOS NieuwsAangepast

Bomaanslagen in Kirkuk, Bagdad

In de Iraakse stad Kirkuk zijn vier doden en zestien gewonden gevallen toen een man zichzelf op straat opblies. Het is de eerste zelfmoordaanslag sinds de Koerden op 12 juni de macht overnamen in deze stad.

De aanslagpleger blies zichzelf op toen hij een drukke markt op wilde lopen, maar werd tegengehouden door de politie. Dat gebeurde in een wijk die hoofdzakelijk door Koerden wordt bevolkt.

Bagdad

Ook de Iraakse hoofdstad Bagdad werd opgeschrikt door een zelfmoordaanslag. Hier slaagde de aanvaller er wél in om zich op een markt op te blazen. Daarbij vielen dertien doden en 25 gewonden.

De explosie vond plaats in een sjiitische wijk. Daarom gaat de verdenking uit naar soennitische militanten die al jaren aanslagen plegen op sjiitische doelen.

VN-cijfers

In heel Irak zijn in de afgelopen drie weken zo'n 900 burgers omgekomen, hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt. Het gaat om slachtoffers van de opmars van de soennitische terreurorganisatie ISIS die een reeks steden in Irak heeft veroverd. Zo'n 650 burgers hebben verwondingen opgelopen.

De VN erkent dat het lastig is om betrouwbare informatie te krijgen uit de door ISIS bezette gebieden. Dat het er wreed aan toe gaat, bleek uit foto's van massa-executies die ISIS medio juni vrijgaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl