NOS NieuwsAangepast

Lager pensioen door nieuwe regels

De komende jaren zullen veel pensioenfondsen de pensioenen maar beperkt kunnen verhogen. Dat is het gevolg van nieuwe pensioenregels die staatssecretaris Klijnsma vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. Pensioenfondsen moeten eerst grotere reserves aanleggen voordat ze de pensioenen mogen verhogen.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft berekend dat pensioenfondsen zo'n 200 miljard euro tekortkomen om alle toezeggingen waar te maken.

Pensioenfondsen hebben de ambitie om de pensioenen te compenseren voor de inflatie. In de nieuwe regels mag dat alleen als een fonds voldoende reserves heeft. Pensioenen mogen alleen worden verhoogd als dat ook in de toekomst kan worden volgehouden.

Minder pensioen

De strengere eisen treffen gepensioneerden direct, maar ook werknemers worden getroffen, omdat ze minder pensioen opbouwen.

Tegelijk wil het ministerie kortingen op de pensioenen over 10 jaar uitsmeren. Gepensioneerden krijgen dan niet meer te maken met een forse verlaging van het pensioen ineens zoals bij sommige fondsen het geval was.

Sommige pensioenfondsen hebben al een forse achterstand met de indexatie. Bij de grootste fondsen loopt de achterstand al op tot rond de 10 procent. Die achterstand zal de komende jaren naar verwachting alleen maar groter worden. Betrokkenen houden er rekening mee dat die achterstand pas over 10 jaar kan worden ingelopen.

Niet eerlijk

De Pensioenfederatie waarschuwt dat de nieuwe regels voor sommige fondsen kunnen leiden tot "scheve uitkomsten". De rekening tussen jong en oud zou dan niet eerlijk verdeeld worden.

Volgens de Koepel van Nederlandse Verenigingen van gepensioneerden (KNVG) zorgen de plannen voor lagere pensioenen voor jongeren en afnemende koopkracht voor ouderen . Vooral gepensioneerden betalen de rekening, zegt de KNVG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl