Rutte: Nederland steunt Juncker

Nederland steunt de kandidatuur van de Luxemburgse oud-premier Juncker voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Premier Rutte zei in de Tweede Kamer dat hij dat zal laten blijken als het op de Europese top, die morgen begint, tot een stemming over personen komt.

Rutte zei niet zeker te weten of het op de top, waar over een opvolger van de huidige voorzitter Barroso wordt gesproken, alleen over de inhoudelijke kant van de functie gaat of ook over kandidaten. Maar als het over personen gaat, zal Nederland Juncker steunen.

Doorbraak

Op de Britse premier Cameron na lijken alle regeringsleiders Juncker vrijdag te gaan steunen. "En hij heeft ook kans om in het Europees Parlement op een meerderheid te rekenen", zei Rutte. Hij spreekt van een doorbraak en een uniek moment.

"Het is niet eerder gelukt dat de Europese Raad na verkiezingen dit zo doet en daarmee richting geeft aan het functioneren van de hele Europese Unie. Ik zou zeggen: dit is goed nieuws."

Cameron heeft zich openlijk tegen Juncker uitgesproken. Hij vindt de kandidaat te Europees en wil om een hoofdelijke stemming vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl