NOS NieuwsAangepast

Michael Jackson zweeft op Zuidas

Een "heel verlegen" en jonge Michael Jackson op een billboard op de Amsterdamse Zuidas. Op die manier staat de hoofdstad stil bij de dood van de King of Pop, vandaag vijf jaar geleden.

Het is een beroemde foto, gemaakt door Claude Vanheye. Hij blikt terug op die dag in 1977 in Met het Oog op Morgen, en blijkt nog altijd diep onder de indruk te zijn.

Vanheye krijgt de broertjes Jackson voor zijn lens. Na een fotoshoot van vier uur besluiten de Jacksons af te taaien. Op Michael na, hij blijft alleen met Vanheye achter.

Timide en keurig

Met z'n tweeën lopen ze door de Jordaan. Michael is compleet op zijn gemak, herinnert de fotograaf zich. "Een heel verlegen, timide, keurige jongen, die gek genoeg meer foto's van mij maakte, dan andersom."

Een van die foto's pronkt vanaf vandaag dus op een billboard. Michael was zich niet bewust van dat fotomoment, zegt Vanheye, die meent dat de afdruk een grote symbolische waarde heeft.

Nieuwe toekomst

"Hij zweeft, droomt een beetje. Zijn moeder zei later dat Michael op dat moment met één been nog in de oude wereld stond, omdat hij eigenlijk al met zijn solocarrière bezig was. Hij droomde weg naar een nieuwe toekomst. Tenminste, zo wordt het vaak uitgelegd."

Na de voor Vanheye bijzondere middag verwaterde het contact. Tot het najaar van 2009. "Op basis van deze foto namen zij contact met mij op. Het was nog geen half jaar na Michaels dood. Drie dagen later zat ik in Hollywood bij de familie."

Las Vegas

De Jacksons en Vanheye hebben elkaar sindsdien niet meer losgelaten. Hij is net klaar met een show van 2,5 maand in Las Vegas. "Ik ben hun vaste begeleider, hun creatief beeldmaker. Alle merchandisefoto's komen van mij."

De fotograaf verwacht niet dat de Jacksons vandaag een speciale show opvoeren ter nagedachtenis aan Michael. "Ze zijn in familiekring bij elkaar, niet op de bühne. Bij ieder concert dat ze geven, wordt er wel iets gedaan ter nagedachtenis aan hun overleden broer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl