NOS NieuwsAangepast

Drugsroutes naar VS verschuiven

De cocaïne die vanuit Zuid-Amerika de VS bereikt, komt steeds vaker via een alternatieve route. De criminelen laten Mexico in toenemende mate links liggen en verschepen de drugs via de Cariben.

In het afgelopen jaar kwam zo'n 16 procent van de drugs uit Colombia en Venezuela via Caribische eilanden naar de VS, zo'n 47 ton. In 2001 was dat slechts 5 procent. Vooral het eiland Hispaniola, waar de Haïti en de Dominicaanse Republiek liggen, zijn populair bij smokkelaars.

De eilandenroute werd in de jaren 80 en 90 ook al gebruikt door het machtige Colombiaanse Medellin-kartel, maar later werd er vooral voor routes door Midden-Amerika gekozen.

Trend verontrustend

"Ik wil niet de suggestie wekken dat de hoeveelheden drugs die via de Cariben komen vergelijkbaar zijn met de hoeveelheden die door Mexico gaan, maar de trend is verontrustend", zei de Amerikaanse onderminister van Drugsbestrijding. "We maken ons hier terecht zorgen om."

De VS heeft de afgelopen jaren 260 miljoen dollar geïnvesteerd in het gebied, bijvoorbeeld om plaatselijke politiekorpsen aan te sluiten op Amerikaanse systemen. Dan hoeven agenten niet meer dagen te wachten om via de post gegevens uit te wisselen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl